Зима

Зима
Пролет

20 октомври 2015 г.

Четири телевизии ще имат право да излъчват на живо в изборната нощ

Останалите медии ще имат картина от изборната нощ, само ако се договарят с тях
 
Само 4 национални телевизии ще имат право да излъчват на живо в изборната нощ от НДК. 

Решението е взето от пресцентъра на Министерство на външните работи и чрез него на практика се отрязва достъпът на останалите телевизии до пресконфренциите на партиите на 25-ти октомври.

От ведомството на Даниел Митов неофициално обясниха пред Епицентър. бг, че решението е взето от екипа, който се занимава с организацията на Международния пресцентър за местните избори и референдума. Мотивите са, че зала 3 е малка и имало място за камерите само на 4 телевизии - bTV, Нова тв, БНТ и TV7, който са с национален обхват. Останалите медии ще имат картина от изборната нощ, само ако се договарят с тях.

Стана ясно още, че новото изискване фигурира в документите за акредитация на медиите на Международния пресцентър. Епицентър.бг не успя да се свърже с говорителя на МВнР Бетина Жотева, тъй като телефонът й е изключен.

Новият омбудсман Мая Манолова се възмути от решението на подчинените на Даниел Митов.

„Винаги в международния пресцентър са допускани всички медии. Всеки от нас, който е бил на пресконференция е виждал наредените над 29 камери. Сега не разбирам какви са аргументите да бъдат допуснати само 4 камери, които непосредствено да отразяват това важно за всички българи събитие - нощта на изборите", заяви Манолова.

Тя посъветва медиите да се обърнат към Централната избирателна комисия и отбеляза, че ще приеме въпроса като сезиране на омбудсман. "Ще задам съответните въпроси и съответното настояване пред Министерство на външните работи и ЦИК. Мисля, че българските граждани имат право на обективно отразяване, на пълна, точна, изчерпателна информация от нощта на изборите, когато ще се коментират резултатите от местния вот, толкова важен за всеки българин", добави Мая Манолова.


Няма коментари:

Публикуване на коментар