Зима

Зима
Пролет

12 октомври 2015 г.

Отмениха глобата на Лютви Местан

Шуменският административен съд (ШАС) окончателно е отменил глобата от 200 лева, наложена на ПП "Движение за права и свободи" (ДПС) за агитация на майчин език.

Закононарушението стана по време на парламентарните избори през 2014 година в шуменското село Черна.

Делото е образувано въз основа на касационна жалба от областен управител на област Шумен срещу решение на Шуменския районен съд (ШРС) от 15 юни тази година, с което бе отменена глобата от 200 лева на ДПС представлявана от Лютви Местан.

Тогава в мотивите си за отмяна на наказателното постановление Шуменският районен съд посочва, че първоначално актът за установяване на административно нарушение е съставен на ПП „Движение за права и свободи".

Пред Шуменския административен съд областният управител твърди, че съдебният акт бил незаконосъобразен. Според него, от съдържанието на наказателното постановление ставало ясно, че към отговорност се привлича юридическото лице, партията, а не физическото лице - лидерът й Лютви Местан. Така не било засегнато правото на защита на субекта, в какъвто смисъл са мотивите на районния съд, обосновали отмяната на правораздавателния акт. Изказват се и доводи за безспорната установеност на описаното деяние, поради което се отправя искане за отмяна на съдебния акт и за потвърждаване на глобата.

От ДПС също депозирали писмено възражение, с което оспорват касационната жалба като неоснователна. Било нарушение съставянето на акта в отсъствие на нарушителя или на негов представител, без да са налице законовите условия за това. Според юристите на партията това било основание за отмяна на наложената санкция. С оглед на това се отправя искане за потвърждаване на решението на районния съд и за присъждане на деловодни разноски.

Съставът на Шуменския административен съд намира постановеното съдебно решение на районния съд за правилно и законосъобразно като краен резултат, а касационната жалба от страна на областния управител за неоснователна.


Няма коментари:

Публикуване на коментар