Зима

Зима
Пролет

12 октомври 2015 г.

БНТ получи специална статуетка на фестивала "Златна роза"

Наградата бе единодушно присъдена и от двете журита на фестивала

Българската национална телевизия стана първата институция, удостоена с награда от престижния филмов форум "Златна роза". 

Обществената телевизия получи специалната статуетка по време на 33-ия фестивал на българския игрален филм за цялостния си принос и дългосрочната си политика в подкрепа на българското кино, което тази година отпразнува 100-годишен юбилей.

Институционалната награда, която се връчва за първи път в историята на фестивала „Златна роза", бе единодушно присъдена и от двете журита на фестивала: това за пълнометражни филми с председател режисьорът Стефан Командарев, чиито филм „Съдилището" е българската номинация за „Оскар", и членове филмовият критик и директор на Българска национална филмотека Антония Ковачева, режисьорът Киран Коларов, операторът Красимир Андонов и актрисата Янина Кашева, и журито за късометражно кино с председател Станимир Трифонов и членове Николай Тодоров и Боряна Матеева.

През 2015 г. БНТ реализира привлеклите стотици зрители телевизионни формати „Лачените обувки на българското кино"-игрални филми и „Лачените обувки на българското кино"-документални филми. С тях телевизията превърна в събитие историята на родното кино, написана през годините и даде възможност на зрителите да изберат любимия си български филм. Благодарение на БНТ зрителите видяха на екрана най-емблематичните филми, създадени у нас в последното столетие, и чуха спомените на звездни актьори, режисьори, кинодейци и критици.

„Тази награда е изключително голямо признание, горда съм от името на всички колеги, вложили душата и сърцето си в тези проекти. Те дадоха възможност не само за представяне на българските филми, но и за една оценка на българския зрител и критиците за тях, една дискусия за времената, за прехода, за това къде сме, как се развива българското кино и можем ли да върнем силата, която то имаше през годините. Можем ли да върнем емоцията на хората не само да гледат българско кино, но и да го носят в сърцето си", каза при получаването на статуетката генералният директор на националната телевизия Вяра Анкова.

Тя покани на сцената програмния директор на БНТ 1 Севда Шишманова, която е идеен вдъхновител и създател на „Лачените обувки на българското кино". Шишманова прие статуетката и благодари на журито и публиката от името на целия екип, реализирал проектите.

„БНТ създаде една много работеща платформа за представяне на българско кино, която привлича зрителска аудитория и това е ключът на продължението на този проект. Създадохме първия етап - „Лачените обувки на българското игрално кино", втория етап - „Лачените обувки на българското документално кино" и би трябвало да можем да продължим с българското анимационно кино. Не само прожектирането на български филми, не просто показването им в ефира на БНТ е това, което провокира интереса на зрителя, а тяхното контекстуално представяне - начина, по който те са показани, епохата, в която са създадени, творците, които стоят зад тези произведения, съдбите, реакцията на зрителската аудитория тогава, когато са били излъчвани, и сега. Този процес е интересен и той въвлича аудиторията в този своеобразен дебат за българското кино, който показва, че комуникацията със зрителя е най-важното при представяне на един продукт", заяви Севда Шишманова.

Доайенът на българското кино - режисьорът Никола Корабов, поздрави БНТ за наградата с думите: „Сега вие, БНТ, сте големият киноекран на България!"

БНТ взе специалната награда и за телевизионен филм - „Бартер" на Атанас Киряков, копродукция с АРС Диджитал. Филмът, в който участват Татяна Лолова, Филип Аврамов, Владимир Пенев и други, откри четвъртия сезон на „Пътуващо лятно кино с БНТ 1" през юли. Голямата награда „Златна роза" за най-добър пълнометражен филм пък отиде при „Каръци" на Ивайло Христов с Ованес Торосян и Елена Телбис в главните роли.

В рамките на фестивала „Златна роза" БНТ организира и работна среща на тема: „БНТ и българското кино", в която акцент бе възможността за копродукции, освен филмопроизводството на телевизионна студия „Екран". 


Експерти и професионалисти, сред които Иван Попйорданов, Геновева Димитрова, проф. Божидар Манов, Людмила Дякова, проф. Надежда Маринчевска, Гергана Даковска, Севда Шишманова, Диана Андреева, Галина Тонева, Мира Сталева, Анри Кулев, Кирил Кирилов, Владко Андреев, Светла Ганева, Цветана Манева и други, дискутираха за мястото на българското кино в рамките на общата културна стратегия на България, икономическите показатели на аудиовизуалната индустрия, филмовите фестивали и тяхната устойчивост, навиците на домакинствата в сферата на културата, дигитализацията на филмовото наследство и др.

ИА КРООС

Няма коментари:

Публикуване на коментар