Зима

Зима
Пролет

17 октомври 2015 г.

Костовисти дали на Бакалов списък с врагове за подслушване

Искали да следят опонентите си чрез военното разузнаване, зам.-шеф на МВР също в мафиотския кръг на Командира и Радан

Правото на военното разузнаване да подслушва безконтролно е причината кръгът около Командира да прави панически опити да спаси протежето на Иван Костов Йордан Бакалов от отстраняване от позицията му начело на службата.

Това разкрива агенция ПИК според която висши „реформатори“, гравитиращи около наместника на Костов начело на ДСБ – Радан Кънев и дясната ръка на Командира в политиката – ексшефа на НСС и настоящ депутат ген. Атанас Атанасов, са дали на Бакалов списък с конкретни телефонни номера „за проследяване“. 


„Искат да слушат политическите си врагове, ползвайки ресурса на Военното разузнаване. За разлика от МВР военните разведки не са задължени да искат разрешение от съда за прилагане на СРС-та. Затова им е важен Бакалов, който от години е послушен на Костов и се съобразява с волята му. Задават се репресии“, твърди източникът на агенцията. 

Той допълва също, че битката не е за конкретния човек, а за ресурсите на самата служба, която има право да подслушва масово и без съдебен надзор. Военното разузнаване разполага с добре оборудвано в техническо отношение поделение в Банкя, от което може да се подслушват мобилни и стационарни телефони, а също и с „бръмбари“ и техника за следене последен писък на модата във високите технологии. Според експерти е крайно наложително да се направи и друга промяна в Закона за спецсредствата, с която и военните разведки да бъдат задължени подобно на МВР да могат да подслушват само след разрешение от съда.

Както вече Агенция „Монитор“ писа, с налагането на вето върху Закона за военното разузнаване в сряда президентът Росен Плевнелиев открито обслужи интересите на т.нар. „реформатори“ и по-специално на костовистите и кръга „Капитал“ около семейния си приятел Иво Прокопиев. Връщането на закона в парламента всъщност има за цел да спре отстраняването на Бакалов именно, защото със загубата на контрол над позицията, се губи контрол и над ресурса на службата, който благодарение на присъствието му там е в ръцете на обкръжението на Костов и на Прокопиев.

През последните месеци излезе на светло, че Бакалов е част от цял мафиотски кръг около Костов, в който влизат също лично и исталираният от него начело на ДСБ Радан Кънев, ген. Атанас Атанасов и един от зам-министрите на вътрешните работи – Цвятко Георгиев. Бакалов затвърди славата си на момче за поръчки на Костов още във времената, когато беше служебен министър, като обслужи интересите на Командира, връщайки на позиции в МВР бившия антимафиот Валентин Цоновски и хората от шпицкомандата му – дясната му ръка Йордан Монов, шефа на инспектората на МВР Николай Гешев и бившия директор на търновската полиция Живко Коцев. 


В месеците преди мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев да забегне в чужбина Цоновски е бил сред честите гости при него, като е бил воден в кабинета му от техния общ ортак – издателят с агентурно име „Академик“ Огнян Стефанов. Въпреки скандалната слава на Цоновски, той е върнат в МВР, след като лично Бакалов отменя заповедта на предшественика си начело на министерството за отстраняването му. По този начин момчето на Костов обслужва интересите както на Командира, така и на бизнесортака му Цветан Василев. По подобен начин са върнати и Монов, Гешев и Коцев, като последният дори бе назначен за зам.-шеф на СДВР. Вчера обаче лъсна, че е бил понижен в пост.

Групичката от къртици на Костов в МВР и сектора „Сигурност“ се допълва дори от зам.-министър на вътрешното ведомство -Цвятко Георгиев. Според източници на агенцията той събирал постоянно на спявка шефовете на службите, като след това снасял информацията, която получавал на хората около Командира и Радан Кънев. Преди да влезе в МВР Георгиев гравитираше около ДСБ и играеше ролята на експерт по сигурността на партията, като за известно време дори бе спряган за поста на шеф на ДАНС. 


Опитът на мафиотската групичка да овладее и тази агенция обаче удари на камък.

Няма коментари:

Публикуване на коментар