Зима

Зима
Пролет

14 октомври 2015 г.

Проф. Мира Кожухарова: Българският народ престана да вярва на лекарите

Последиците от ненаправени ваксини са не потенциали, а реални
 
Отказът на родители да ваксинират децата си е относително нова тенденция в България, коментира в ефира на Bulgaria ON AIR проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемология.

"За разлика от минали години, когато на практика родителите не отказваха, напоследък има такава неприятна тенденция. За щастие тя е много по-слабо изразена в сравнение с редица западноевропейски страни и по света въобще", коментира експертът.

Кожухарова подчерта, че последиците от ненаправени ваксини са не потенциали, а реални. Според нея това е проблем с много тежки последици. Да не забравяме, че става въпрос за болести, опасни за живота, припомни тя.

Контрааргументи на родителските организации, които се обявяват против ваксинирането, са, че понякога има негативни последици върху здравето на детето, които могат да са за цял живот. Според експерта обаче има такива моменти, но това са много рядко срещани случаи. 


"Измерват се в процент на милион, на няколко милиона. Въобще няма ваксина, която да причинява някакви нежелани реакции", категорична е Кожухарова.

Според данни на Столичната здравна инспекция за 2013 г. около 200 от 15 хиляди новородени са излезли от родилния дом с отказани ваксини.

Според експерта у нас ситуацията със задължителните ваксини е "доста по-демократична отколкото в САЩ, където ваксинирането на бебето е абсолютно задължително". При отказ то губи право на здравно осигуряване, както и възможност да учи в общинска детска градина или училище, допълни Кожухарова. Тя смята, че глобите също не са вариант, защото не е виждала глобен родител до момента.

"Глобите са символични, по-скоро трябва да убеждаваме родителите, че става въпрос за нещо много важно за техните деца", каза тя.

Проф. Кожухарова заяви още, че отказът от имунизация не е информирано решение. И даде пример със случаи на деца, за които се събират пари за трансплантация на черен дроб, който преди това не са били имунизирани срещу хепатит B. Другата ваксина, която ако не бъде поставена на детето, крие тежки последици и дори риск от смърт, е срещу туберкулоза, коментира още проф. Кожухарова.

Проблемът според нея е по-глобален и той се нарича криза на доверието. "Българският народ престана да вярва на лекарите. Не само за профилактика, но и когато става дума за лечение", обобщи Кожухарова.

По думите й процентът на хората, които се имунизират срещу сезонните вируси, е между 2 -3%, което е нищожно малко. Около 15% са младите момичета, които имат поставена друга препоръчителна ваксина - тази срещу човешки папилома вирус. Във Великобритания процентът на ваксинираните с нея е около 85%, сравни Кожухарова.


Няма коментари:

Публикуване на коментар