Зима

Зима
Пролет

19 октомври 2015 г.

Пълни кретени

А основаната идея, която избирателите не виждат, е проста:  да го сложиш на мис Варна, а за плакат да вземеш снимка на някоя друга стара асфалтова дупка и да напишеш ВРЕМЕ Е!
 
Гледам плакатите на тази кампания, МЕСТНИ ИЗБОРИ 2015, и не вярвам на очите си колко пиарки завършват всяка година Факултета по журналистика.*

Къде са тия момичета сега, къде?!

Не искам да съм груб, но ми е приятно да го кажа - у нас пиарките всъщност са прикритите момичета за удоволствие в една кампания, нещо като JOY DIVISION.
 

Те са явно компания за разтуха на знаещите как се прави кампания кандидат-кметове, които дават нареждания на пиарките си - кое как да стане - сочат с дебелите си пръстчета и това им е политическата ерекция ни повече, ни по-малко.

А, ако някоя пиарка реши да се обади - че не се прави така - опа, мойто момиче, казвам се Гочоолу, изборджия съм трето поколение, "ни са убаждай..."

Така отново дефинираме проблема на нацията - той не е икономически и политически, а естетски и морален.

Вижте си кандидатите, може да са ви "приятели", може да са ви роднини, но от плакатите ни гледат чудовища, които не им пука как изглеждат, та камо ли да им пука как ще изглежда тяхната работа и тяхното населено място.

Апоплектични типове, червендалести тулупи, прегърнати пияници от кръчмарска снимка, кожени якета от битака. Носенето на костюм при мъжете е Ватерло за световната мода, Термопили за дрес-шопинг-гейовете, направо ужас!

При жените - коси на вафли, снимки от диванчето, десени от 1980-та, прически от филма Кин-дза-дза, подпухнали и недоспали, леко тревожни и объркани, бретони, копеле, още по-страшен ужас.

Не говоря даже за класацията МЕСТНИ ИЗРОДИ, а за класическия плакат по улиците - каква красота нашенска, каква мимолетна гордост и задоволство цари от стълбовете и трафопостовете.
 

Истината е, че кметовете ни и кандидатите ни, са като селата и градовете ни - неподдържани. Направо разбити. Това е.

Но пък поне можеше да компенсират с поведение.

Няма да се подигравам директно на конкретни кметове и политици, но все пак е хубаво да започнем списък на пиарки, които трябва да бъдат уволнени.

Първата от тях е на Мишо Мирчев, която не успя да му забрани да пише поезия във Фейсбук.
 

А втората е на Лилков, за когото, ако е писал поезия, никой не разбра...

В Сливен пък пиарският ход с чорапите на една коалиция трябва да се изучава в учебниците - ляв чифт ли са или десен.

Повечето смешници, разбира се, нямат пиари, но пък тези, които имат са още по-зле. Много по-зле.

ГЕРБ някак организираха партийните си кандидати в сини плакати с кръгчета, което ги спасява, но си е ебати скуката. И, за да я разбият, ГЕРБ даваха леща на избирателите си. Като в приказката.

Кое е хубава кампания ли? Хубава кампания е тази на Малък Тошко, ако не беше толкова подпухнал и той. И ако не беше внук на Живков. Иначе е единствената кампания с идея.

Защото идеята на тези избори се изчерпа с това да вземеш Мис Варна с короната и да я сложиш в една дупка и да се снимаш под думите "моята" , "нашия", "заедно за..", "време е" и прочие послания за по-добри батерии, сякаш политиката е вибратор.

А основаната идея, която избирателите не виждат, е проста:  да го сложиш на мис Варна, а за плакат да вземеш снимка на някоя друга стара асфалтова дупка и да напишеш ВРЕМЕ Е!
 

Плаче пиарката, не я слушат - само я чукат, а заплатата й – по-малка от проститутка на Околовръстното, ах как се прецакахте, момичета.

И това е, защото, представете си - политиците у нас винаги са се държали като бейове и никой не смее да им каже нищо.

Пиарката в края на краищата е на заплата при него. Той взима решенията - защо и откъде няк’ва си малка потка, да му обяснява какво да си облече?!

Той е властелинът на мегдана, търговецът на съдби и гласове, крадецът на еврофондове - и някой ще му каже да си смени вталеното сако, клош панталона, каскета и късата, но широка вратовръзка?! К’вооо?!

К’во й е на тая снимка - на нея съм с братчеда. Кажи на пиарката да дойде да ми го лапне и да не се обажда...

Така на този принцип върви политическата приказка и на пазара на политическите тулупи няма много читава стока. По примера на Президента, за когото се говори, че живее с пиарката си - всички представители на политическата власт просто си чукат пиарките в пряк и преносен смисъл, вместо да ги слушат.

А на всеки човек му е трудно да уволни любовницата си. Тя все пак знае много в своята област, нали?
 

Останалите са пълни кретени.

*П.П. В момента 530 човека, предимно жени, учат PR във Факултета по Журналистика и Масова Комуникация в СУ. Освен там, всяка година стотиците университети у нас бълват PR-специалисти по поне 50 човека на година. Това е армия, казах ви, JOY DIVISION.


Мартин Карбовски, Lentata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар