Зима

Зима
Пролет

7 октомври 2015 г.

Всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие

На седмица в София средно по 10 – 15 жени всеки ден звънят на телефона на Алианса за защита от насилие

Според изследване на Европейската агенция за защита на правата на човека всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие – физическо или психологическо в рамките на интимното си партньорство.

Именно към жени и момичета, жертви на физическо и сексуално насилие, живеещи в рискова среда е насочен и проектът "Има много начини да се справиш с насилието".

"Това е проект, който е насочен към разчупване на стереотипите. Създаване на нови нагласи по отношение ролята на жената и мъжа. Създаване на условие за това обществото да каже "не" на насилието в семейството. И нека си помислим за всички онези жертви на сексуално насилие, които не са потърсили никакво правосъдие", коментира пред БНР Илияна Стойчева, ръководител на проекта, който се осъществява с помощта на Норвежкия финансов механизъм.

"Ще бъдем изключително щастливи, ако достигнем до 90% от семействата в страната", добави Стойчева.

На седмица в София средно по 10 – 15 жени всеки ден звънят на телефона на Алианса за защита от насилие, основано на пола.

"Търсят ни жени за преживяно от тях насилие, възрастни жени за преживяно насилие от близки и от деца. За насилие към тях и техните деца едновременно. Това при нас е ежедневие. Сигналите са много, коментира Геновева Тишева", председател на Алианса.

Жертвите на насилие първо срещат помощ от хората в организацията, а след това от психолози и юристи. Според Тишева юридическата помощ е решаваща, но най-вече всичко зависи от жертвите на насилие.

Сред ромското население пък насилието е ежедневие. "За съжаление много малко жени от ромския етнос търсят реално помощ, само в крайни случаи, когато животът им е застрашен. Те го приемат като даденост, защото културата е такава вътре. Живеят капсулирно, ниска грамотност и, прието е ролята на жената да е домакиня и да гледа деца. Незнанието води до това да не търсят помощ", каза Митко Доков, управител на Областния ромски съюз в Бургас.

Целта му сега е да ги информира и да им обясни къде могат да намерят подкрепа.


Няма коментари:

Публикуване на коментар