Зима

Зима
Пролет

29 октомври 2015 г.

VTB продава бързо БТК

Руската банка вече е получила четири първоначални оферти

Лондонското поделение на руската банка VTB обяви официално, че продава незабавно БТК. 


Финансовата институция е наела една от най-големите четири консултантски фирми, която да помогне с процедурата по сключване на потенциална сделка, пише официалното съобщение.

VTB не обявява името на консултанта, но по информация на "Капитал" това е звеното на Ernst&Young в Люксембург. Причината е, че в малката държава е регистриран собственикът на 100% от капитала на БТК - InterV Investment.

Това е първият, макар и леко закъснял анонс от страна на VTB. Всъщност продажбата се случва заради неразплатен заем към банката за 150 млн. евро, а инвеститори бяха поканени да проявят интерес към обезпечението - 100% от акциите на собственика на БТК още през септември. Дори вече има подадени индикативни оферти. По информация на "Капитал" от няколко източника от пазара те са четири на брой.

Защо се продава БТК

"VTB Capital е действало и ще действа според професионалните си отговорности и правни задължения по време на този процес", коментира Ник Хът, главен изпълнителен директор на VTB Capital, в прессъобщение на финансовата институция.

"Надяваме се да задвижим бързо процеса", коментира Милен Велчев, главен изпълнителен директор на VTB Capital в България, цитиран от агенция Reuters. "Уверени сме, че ще възстановим цялата ни дължима сума. БТК има стабилен бизнес, със солидни финанси и здравословен счетоводен баланс", допълва той пред американската агенция.

През ноември 2013 г. собствениците на телекома - Цветан Василев (с над 43%), VTB Capital (с 33%) и предишни кредитори на БТК (с 23%), взеха 150 млн. евро мостов заем. Сумата по кредита беше осигурена от същата банка и още девет. Срокът парите да бъдат върнати беше 22 май 2015 г., но тогава вече беше затворена КТБ и най-големият акционер Цветан Василев нямаше как да осигури финансиране.

VTB обяви заема за необслужен, междувременно изкупи вземанията на почти всички останали банки, които бяха дали пари, и пристъпи към осребряване на обезпечението - 100% от акциите на регистрираното в Люксембург InterV Investment. Това е едно от дружествата по сложната верига на собствеността на БТК, което през една междинна българска компания държи 100% в телекома. Така реално за продажба под формата на осребряване на обезпечение е самата компания.

Бързият купувач

Официалното обявление на VTB за започване на процедурата по продажбата на БТК потвърждава информацията на "Капитал" от септември, че за българския телеком се търси купувач. Според "Капитал" интерес към мобилния оператор има от четирима инвеститори. Сред тях най-често спряганото име е на царския лобист Спас Русев. Изненадата пък е интересът на американеца Марк Шнайдер, който има вложения в кабелни оператори в Европа.

Ако продажбата на обезпечение завърши успешно, това ще е поредният нов собственик на БТК. Операцията ще изчисти компанията от усложненията, свързани с Цветан Василев. Но догодина вероятно ще последва нова процедура, в която вече ще се търси траен стопанин на най-големия телеком в България. Неясно е и дали и колко ще получи държавата през КТБ, която всъщност финансира сделката на Василев.

Догодина вероятно ще последва нова процедура, в която вече ще се търси траен стопанин на най-големия телеком в България

Няма коментари:

Публикуване на коментар