Зима

Зима
Пролет

15 ноември 2015 г.

Двама от атентаторите в Париж били на 15-18 години

При терористичните актове са загинали седем терористи
 
Двама от атентаторите, извършили терористичните атаки в Париж, са били тийнейджъри. 

Това съобщава вестник "Фигаро", като се позовава на източник от съдебно-медицинските среди.

По негови данни двама от терористите са били на 15-18 години. Засега информацията не е официално потвърдена, но не е и опровергана.

Още вчера очевидци на атентатите, разказвайки за случилото се пред журналисти, отбелязаха, че нападателите са били много млади.

"Фигаро" пише, че при терористичните актове са загинали седем терористи. Шестима от тях са се самовзривили, а друг е бил застрелян от полицията при щурма на концертната зала Батаклан.

Властите по-рано обаче съобщаваха за осем ликвидирани терористи. Същото число беше посочено и в изявление на Ислямска държава, която пое отговорност за атаките в Париж, пише Интерфакс.

Процесът на разпознаване на терористите се усложнява от факта, че телата на повечето от тях са разкъсани, след като те са активирали шахидски пояси.

Френските власти обаче са установили официално самоличността на друг от атентаторите самоубийци, извършили клането в концертната зала "Батаклан", преди да задействат поясите си с експлозиви.

Става дума за френския гражданин Исмаил Омар Мостефаи, роден през 1985 г. в парижкото предградие Куркурон и до 2012 г. живял в град Шартр. Новината съобщи френският депутат Жан-Пиер Жорж, който е кмет на Шартр.

Мостефаи бил идентифициран по откъснатия му палец, намерен от следователите в концертната зала.

Той бил известен на полицията за многобройни дребни закононарушения. Знае се също, че редовно посещавал джамията в град Люсе, близо до Шартр. Между 2004 и 2010 г. той бил осъждан осем пъти, без да бъде вкарван в затвора.

През 2010 г. той бил вписан в базата данни на спецслужбите като човек, изповядващ радикален ислям. Предполага се, че е пребивавал в Сирия за няколко месеца, през зимата на 2013-2014 година.

При терористичните актове в Париж на13 ноември загинаха най-малко 129 души, 352 души бяха ранени, като 99 души са в критично състояние.


Няма коментари:

Публикуване на коментар