Зима

Зима
Пролет

17 ноември 2015 г.

Кариерата на арестант №1

Кой е Волен Сидеров?

Волен Николов Сидеров е роден на 19 април 1956 г. в Ямбол, завършва Техникум по фотография, а след това Теология в Шуменския университет, макар на няколко пъти да прекъсва висшето си образование заради политическата си кариера.

Но всичко си има начало...

През 1989 г. Сидеров става члена на т. нар. "Комитет 273", както и на "Екогласност" и съдейства на Независимо дружество за защита правата на човека. По-късно се включва в СДС.

В началото на 90-те той е главен редактор във опозиционния вестник "Демокрация". По-късно напуска СДС и синьото издателство и става заместник-главен редактор във "Монитор".

През 2000 г. печели наградата на Съюза на българските журналисти. През 2002 г. започва да учи теология в Шуменския университет, но прекъсва след първата година. Отказва да се яви на изпит за възстановяване на студентските си права на 1 април 2007 г. поради големия журналистически интерес, но по-късно продължава образованието си. През 2009 г. успява да завърши по съкратен индивидуален план за обучение.

През 2003 г. Сидеров се кандидатира за кмет на София, но получава под 2000 гласа.

Истински известен става с предаването "Атака" по телевизия "СКАТ", в което изразява личните си позиции по отношение на проблемите в страната и света, макар често да е обвиняван в расизъм заради острите му изказвания по адрес на малцинствата у нас.

През 2005 г. Волен Сидеров се опитва да регистрира партия с името на предаването си. Целта е участие в парламентарните избори, но тъй като регистрацията е забавена, той участва на изборите с няколко други националистически организации, обединени в Национален съюз "Атака".

Изненадващо или не Съюзът му получава 296 848 или 8,2% от валидните гласове на изборите и образува четвъртата по големина парламентарна група. През следващите месеци възникват конфликти с някои от съюзниците, например със Съюза на патриотичните сили и воините от запаса "Защита" и "Нова Зора", вследствие на което някои депутати са изгонени от парламентарната група.

Волен Сидеров е и кандидат за президент на изборите през 2006 г. Стига даже до балотаж, който губи от Георги Първанов с 597 175 срещу 1 780 119 гласа.

Дълги години живее на семейни начала с журналистката Капка Георгиева, бивша съпруга на Кин Стоянов. На 11 ноември 2006 г. се вричат пред църквата и обществото като семейство, а Капка приема фамилията Сидерова. Ритуалите са проведени в Кърджали, като кумове са директорът на телевизия "СКАТ" Валери Симеонов и Женя Баракова.

Години по-късно той се раздели с Капка Сидерова и взе под крилото си Деница Гаджева, която на 17 септември тази година го дари със син – Волен младши.


Dnes.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар