Зима

Зима
Пролет

4 ноември 2015 г.

Избори 2015 - контрол, заплахи и груби грешки!

Тенденцията се запазва. Избирателят е притиснат, а вотът – контролиран

Кандидати за власт със списъци в ръце стоят в секцията и отмятат кой е гласувал. Момчета със забележителна физическа подготовка съпровождат групи до урните.

Мудност и неадекватност в работата на Секционните избирателни комисии. Отново мъртви души в списъците. Психологически натиск, незаконно изнасяне на бюлетини, раздаване на храна и пари, заплахи и тотално неглижиране на Националния референдум.

Тенденцията се запазва. Избирателят е притиснат, а вотът е контролиран. Такъв мониторинг направи днес Асоциация "Прозрачност без граници", със съдействието на 26 граждански организации, които са станали свидетели на грубите нарушения в изборния ден.

Наблюдението над работата на ОИК, СИК и ЦИК отчита техните значителни дефицити. Гласоподавателите рядко са питани дали желаят да гласуват на референдума, имало и противоречиви практики за подаване и работа със самите бюлетини.

В Пловдив например, не е давана изобщо бюлетина за референдум, ако изрично не си я поискаш. На същото място, член на СИК съзнателно не поставял втори печат след гласуването, което на практика прави бюлетината невалидна.

Граждани са вписвани в избирателния списък още преди да са упражнили правото си на глас. На места предварително се е откъсвала бюлетината от кочана, откъсван е и нейният контролен номер.

Бюлетините са пускани абсолютно произволно, без значение коя е урната за референдума и коя за местния вот.

Избирателка не е допусната да влезе втори път в тъмната стаичка, след като заявила желанието си да гласува и за допитването. Казали й да отбележи гласа си отвън.

Гражданин пък за пореден път открил името на починалия си баща в списъците, въпреки че на предишните избори изрично посочил, че е починал отдавна.

На други места избиратели били съпровождани до урните организирано от "мъже в добра форма" или пък пристигали заедно още в първите часове на деня.

Получени са и множество сигнали за лица, които стоят в секциите или пред тях, но са без обозначителни знаци, както и за кандидати, които отмятат в списъци кой е гласувал, съобщава Dnes.bg.

"Това бяха изборите на ухажваните кметове и мрежата около тях. Политическите партии се бореха за "успешни кметове", искаха да подкрепят тези, които вече са създали около себе си достатъчно стабилен кръг от организации и чрез техните лостове да контролират това, което се случва по места", каза Калин Славов, изпълнителен директор на Асоциацията.

"ЦИК се характеризираше с мудност. Общинските избирателни комисии не получаваха ясни указания”, коментира Ваня Нушева, програмен директор на "Прозрачност без граници". По думите й членовете на СИК не са били обучени адекватно.

"Сериозен бе проблемът и с броенето на бюлетините. Секционните комисии не знаят как да боравят с протоколите. Има протоколи поправени над три пъти. В изборния ден политически лидери и застъпници се намесваха в работата на СИК. Създаваше се хаос в изборните помещения. При броенето на бюлетини станахме свидетели на въздействие върху отчитането на резултатите ", допълни тя.

"Прозрачност без граници" предлага промяна в подхода за съставяне на избирателните списъци и изчистване на "мъртвите души" от тях. Според тях е необходима и нова организация на отчитането на изборните резултати, като се въведат Регионални преброителни центрове, а и да се обособи и избирателен район "Чужбина'.

Според Асоциацията е наложително електронното гласуване да се въведе пилотно за българите в чужбина, както и да се свали прага на валидност на референдумите.



Няма коментари:

Публикуване на коментар