Зима

Зима
Пролет

24 ноември 2015 г.

Защо Турция свали руския Су-24

Хипотезите са от показване на мускули до опит да се разбие оформящата се анти-ИДИЛ коалиция

Свалянето на руския бомбардировач Су-24 над граничния регион между Турция и Сирия (засега Москва и Анкара са на противоположни позиции дали той е нарушил турското въздушно пространство) сериозно разбърква картите в анти-ИДИЛ коалицията, която изглеждаше, че се оформя след атентатите в Париж миналата седмица. 


Това е и първият път, когато руски самолет е свален от натовска страна от войната между Северна и Южна Корея през 1950-53 г.

Действията на турската авиация не са нито случайни, нито акт на спонтанна самозащита. Според турските власти те са отправили поне десет предупреждения в рамките на пет минути към руския самолет, преди двата изтребителя F-16 да изстрелят ракетите си. Това означава, че турските пилоти са чакали някой да вземе решение какви биха били последиците от агресивния ход.

Подобно забавяне имаше и от руска страна. В началото сайтът на руското министерство на отбраната твърдеше, че става дума за въздействие от наземен огън. Явно някой е преценявал какъв ще е политическият ефект от признанието, че Турция е свалила руски самолет.

Радарно изображение на въздушния инцидент, предоставено от турската страна

От публикуваните от турската страна данни може да се заключи, че руският самолет е правил осморки в непосредствена близост до турската граница. Тази тактика обикновено цели да пробва как би реагирала противовъздушната отбрана на противната страна (Су-24 има и специална разузнавателна версия, която може да се използва за подобни операции). Това би означавало очевиден опит за провокация. Но може и Су-24 просто е искал да направи твърде подробни снимки на регионите, в които доминира сирийската опозиция. 


Самото навлизане в турското въздушно пространство, както самите турски власти признават, е било в рамките на 17 секунди и на малко над два километра дълбочина, което може и да резултата от неволна пилотска грешка. И за да стане всичко още по-сложно, няколко часа по-късно сирийска бунтовническа група съобщи, че е свалила руски военен хеликоптер, изпратен да издирва пилотите от злополучния Су-24.

Ефектът от инцидента ще стане ясен в близките няколко часа. След като руският президент Владимир Путин обвини Анкара, че е нанесла удар в гърба, все едно, действайки като помощник на терористите, ответната реакция от Турция ще покаже дали ще последва ескалация. Едно полуизвинение, което Кремъл може да прочете като признание за статуса му като велика сила, ще свали напрежението. Русия очевидно не може да си позволи поредната конфронтация, точно когато изглежда, че след атентатите в Париж миналата седмица, тя е нужна на Франция за евентуална операция в Сирия. 


Засилването на напрежението с Турция би сложило край на досега по-скоро успешната игра, довела до това, че Кремъл отново може да се похвали с това, че западните политически лидери бързат за среща в тронната зала на Путин.

Разбира се има и друго тълкувание. При настоящите проблеми на руския президент Владимир Путин - спрелият ток в Крим, стачката на шофьорите на камиони и т.н., една нова външна конфронтация е добро решение на вътрешнополитическите предизвикателства. Но пък липсата на ток за един милион кримчани (за което лесно могат да бъдат обвинени украинците), не е достатъчно основание за пропиляване на всички външнополитически успехи, към които Путин толкова видимо се стреми в последните няколко месеца. 

Част от действията на Турция след въздушния инцидент обаче говорят, че извинение може би няма да има. Първо, веднага след свалянето на руския бомбардировач, докато руските власти се опитваха да отхвърлят турската намеса, Анкара сякаш изпитваше гордост от действията си и подробно информира за мисията на своите F-16. Дори публикува карта на полета на руския самолет, от която обаче може да се съди, че има вероятност той да е свален извън турското въздушно пространство.

За първата въздушна битка между турски и руски самолети от времето на Първата световна война може да има поне две обяснения. Първото е, че Турция отправя предупреждение (което не може да остане неразбрано) Русия да не се меси в региони, в които тя има влияние. При предишния инцидент преди месец, когато руски самолет отново наруши въздушното пространство на Турция обаче нямаше особено ожесточена размяна на реплики, която да предположи драстични действия сега.

Друга възможна хипотеза е опитът да се предотврати руско участие във войната в Сирия на страната на западните сили. В четвъртък френският президент Франсоа Оланд се очаква да се срещне с руския си колега в Кремъл. Основна точка естествено ще бъде военното сътрудничество. За Турция това не е много изгодно, защото евентуалната френско-руска коалиция би свалила натиска от Башар Асад и би го насочила към "Ислямска държава". Както каза през седмицата Оланд, Асад вече е враг номер две. 

И разбира се, винаги е възможно да е станала грешка. Все пак от двете страни са били замесени военни.


Илин Станев, Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар