Зима

Зима
Пролет

17 ноември 2015 г.

ФСБ обяви $50 млн. за главите на виновните за взрива на А321

Владимир Путин: Русия ще открие терористите, в която и да е точка на света
 
За информация за хора, съпричастни към взрива на борда на самолета А321 на руската авиокомпания Когалимавиа, който катастрофира на Синайския полуостров, е обявена награда от 50 милиона долара. 

Това съобщиха от центъра за връзки с обществеността на ФСБ на Русия, предаде ТАСС.

„За предоставянето на сведения, способстващи за задържането на престъпниците, ще бъде заплатено възнаграждение в размер на 50 милиона щатски долара“, казаха от центъра.

Оттам подчертаха, че „в резултат на разследването на причините за катастрофата на самолета А321 на руската авиокомпания Когалимавиа, изпълнявал полет от Шарм ел Шейх за Санкт Петербург, е установено, че самолетът е катастрофирал в резултат на привеждането в действие на взривно устройство, което е квалифицирано като терористичен акт“.

„Федералната служба за сигурност и правохранителните органи на Русия осъществяват мерки за издирване на лицата, причастни към това престъпление“, подчертаха от центъра за връзки с обществеността на ФСБ.

По-рано директорът на ФСБ Александър Бортников доложи на президента Владимир Путин, че „може еднозначно да се каже, че това е терористичен акт“. По думите му по отломките и вещите са открити следи от взривно вещество неруско производство.

„По оценка на нашите специалисти на борда на самолета по време на полета е сработило самоделно взривно устройство с мощност до 1 кг тротилов еквивалент, в резултат на което е станало „разпадане“ на самолета във въздуха, с което се обяснява разпръсването на части от фюзелажа на самолета на голямо разстояние“, каза шефът на ФСБ.

Той поясни, че са били изследвани личните вещи, багажа и части от самолета, който се разби в Египет на 31 октомври.

От своя страна Путин заяви, че Русия ще открие терористите в която и да е точка на света и ще ги накаже.

Русия не за пръв път става обект на "варварски терористични престъпления, най-често без никакви видими причини, външни или вътрешни, както бе с експлозията на гарата във Волгоград в края на 2013 г. Никого и нищо не сме забравили", заяви Владимир Путин.

„Убийството на нашите хора на Синайския полуостров е сред най-кървавите по брой жертви престъпления. И ние няма да избърсваме сълзите от нашите души и сърца. Това ще остане с нас завинаги. Но това няма да ни попречи да открием и накажем престъпниците“, заяви Путин.

Всички, които се опитат да окажат съдействие на терористите, трябва да знаят, че последиците от опитите за такова укривателство ще лежат изцяло на техните рамене, подчерта руският президент.

Путин възложи на руските спецслужби да се съсредоточат върху издирването на причастните към терористичния акт.

Самолетът А321 на руската авиокомпания Когалимавиа, който изпълняваше полет от Шарм ел Шейх за Санкт Петербург, катастрофира на 31 октомври около половин час след излитането. На борда на самолета имаше 217 пътници и 7 души екипаж. Никой не оцеля.





Dnes.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар