Зима

Зима
Пролет

13 ноември 2015 г.

Гроздан Караджов бавел евтиния роуминг срещу 600 000 евро на месец

Това е вторият грандиозен лобистки скандал, в който е замесен ковчежникът на Командира


По 600 000 евро на месец в продължение на половин година е вземал ковчежникът на Костов – депутатът от ДСБ Гроздан Караджов, за да бави въвеждането на по-евтиния роуминг в България.

Това разкрива агенция Блиц. Според нея преди да бъде взето в крайна сметка решението за падането на тарифите Караджов е имал консултантски договор с „Глобул“, срещу който е трябвало да лобира пред българското правителство поне 6 месеца да не въвежда новите цени на роуминга в полза на оператора. Агенцията се позовава на свои източници, участвали в сключването на контракта на Караджов, който в момента е шеф на транспортната комисия. 


Това е вторият грандиозен лобистки скандал, в който е замесен ковчежникът на Командира в рамките на само два дни. Вчера стана ясно, че друга лобистка промяна в Закона за движение по пътищата, прокарана тихомълком от Караджов и компания през транспортната комисия ще бръкне в джоба на българите с поне 520 млн. лева. С нея се предвижда шофьорите задължително да карат със зимни гуми в периода от 1 ноември до 1 април.

Според източниците на Блиц Караджов бил убедил ръководството на оператора, че е в състояние значително да забави въвеждането на по-евтиния роуминг, с мотива, че имал „пряк достъп и влияние в правителството и щял да разпределя сумата с други хора“. 


Доказателства, че той наистина е делял парсата с други хора няма, но пък за сметка на това е факт, че страната ни въведе по-евтините цени за международните разговори в ЕС половин година по-късно от останалите.
 

Пристрастията на Караджов към претакането на тлъсти суми са негова стара страст още от времената, когато беше шеф на Фондация "Демокрация", заради което си спечели прозвището Куче-касичка на Иван Костов, припомня Блиц. Юристът оглави фондацията след падането на Костов от власт – през 2001 г., като именно по негово време тя получава финансово и логистично рамо от друг ортак на Командира - забегналия в чужбина мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев.

Пак в периода, в който ковчежникът на Костов е начело на фондацията избухва и скандалът, че тя е била спонсорирана с 200 000 долара от израелския бизнесмен с руски произход Майкъл Чорни. Дарението е получено през юни 2001 г., като истината за него лъсва 2003 г. В опит да замаже скандала Караджов първо заявява, че Чорни не е дарявал фондацията, а него самия нарича „негодник, гонен в различни държави“. Заради тези думи Чорни осъжда Грожданов през 2004 г. за клевета и обида.

Гроздан Караджов

Няма коментари:

Публикуване на коментар