Зима

Зима
Пролет

13 ноември 2015 г.

Стенли: Искам музиката ми, творчеството, което съм оставил, да говори за мен

"Концертите ни са доказателство, че нашите песни са легенди..."
 
Мощен рок се очаква да разтърси Зала 1 на НДК тази събота. За 14 ноември е насрочен концертът на най-новата супергрупа в родната музика - „Легендите". 

Шестима знакови музиканти ще изпълнят безспорни хитове, които почти всеки българин разпознава от първия акорд. Това са Данчо Караджов от „Сигнал", Стенли от „Тангра", Митко Кърнев от „Д2", Константин Цеков от „ФСБ", Любо Киров от „Те" и Константин Марков от „Тангра". 

Турнето им вече мина през няколко града в България при огромен успех. Има планове изявите на музикантите да продължат и догодина.

„Всеки ден" потърси Стенли, за да разкаже за предстоящия концерт в НДК, за идеите за развитие на „Легендите" и за собствените му планове. 


Той е роден на 12 август 1959 г. Завършил е Музикалната академия в София. Освен в „Тангра" е бил част и от група „Спринт", работи по самостоятелни проекти, в проекти с други музиканти, пише и театрална музика.

- Стенли, как е настроението преди концерта в НДК в събота? Откога не си пял там?

- В Зала 1 отдавна не съм пял. Настроението е прекрасно и мисля, че не само при мен е така, а и при всички останали в групата. Вече имахме няколко концерта и сме сигурни в нещата, които правим.

- Как върви продажбата на билетите?

- Доколкото знам, залата вече е продадена. Мисля, че ако има останали празни места, са съвсем малко.

- Очаквахте ли такъв успех, когато започнахте с „Легендите"?

- Започнахме преди няколко месеца, не се сещам точно колко. Лично аз, ако трябва да бъда откровен, чак такъв успех не очаквах. Мислех, че той ще дойде малко по-късно. Но виждам, че концертите ни минават много добре, залите са пълни и това ме радва много. Но песните са тотални хитове, всички ги знаят. Така че откъм репертоар бях сигурен, че успехът ни ще е 100%. Само че очаквах, че ще ни отнеме повече време да наложим името „Легендите".

- Колко концерта остават до края на турнето?

- За тази година са само софийският концерт в събота и през декември в Русе. Естествено, след Нова година смятаме да продължим. Ще се правят и нови песни - имаме го като идея. Има някакви идеи, водят се разговори и за концерти в чужбина, но още е рано да се говори за тези неща.

- Мислите ли и за нови хора, които да поканите?

- Не. На този етап си оставаме в същия състав, макар че за някои от песните ползваме помощен барабанист. В групата Любо Киров свири на барабани, но когато излиза отпред, за да пее, мястото му заема барабанистът на „Д2".

- Кой измисли това име „Легендите"? Самият ти смяташ ли се за легенда в музиката?

- Любо го измисли. Ако се върнеш 2-3 години назад във времето, участвах в един риалити формат - „Музикална академия". Там така бяха кръстили хората от моето поколение - групата на легендите. Но идеята за името не беше моя, а на Любо. Навсякъде казвам - и това се знае, че легендарни са песните, които изпълняваме. Ние дали сме легенди, или не, времето ще покаже, може би когато вече няма да сме живи. Но концертите ни са доказателство, че нашите песни са легенди. Защото още от първата-втората песен хората стават на крака и запяват - от началото до финала на концерта. Това са 25 тотални хита. Концертът е два часа, ползваме интересна мултимедия, големи екрани, пътуваме с най-доброто оборудване в България.

- Канеше се да пускаш нови парчета още след „Музикална академия". Какво стана с тези планове?

- Канех се, ама не пуснах нищо. Аз съм човек на настроенията, явно на този етап не съм се чувствал творчески настроен. Като му дойде времето... тези неща идват от само себе си.

- Като се върнахме толкова назад, се сещам, че в този формат ти като че показа най-ниско самочувствие, най-критичен беше към себе си. Такъв ли си по принцип и дали това не ти пречи малко?

- Човек в такава ситуация се чувства много странно - затворените пространства много влияят, но това е минало-заминало. И все пак не съм от хората, които афишират всичко. Тази показност при мен е на заден план. Сигурно понякога това пречи, но хората сме различни. Някои успяват по този начин. Но при мен не е така. Аз искам музиката ми, творчеството, което съм оставил, да говори за мен.

- Със съпругата ти Людмила имате дете. Как решавате въпроса с грижите за дъщеря си, когато пътувате?

- Винаги пътувам с Людмила, когато имам участия извън „Легендите", но Никол е голяма, оправя се сама, свикнала е вече. Когато беше по-малка, това беше проблем, но тя вече е на 13 години и сама се гледа, когато се налага, или я оставяме при наши приятели. Вече е свикнала с отсъствията ни.

- Няма как да не засегна въпроса с рока и чалгата. Вие продавате Зала 1 на НДК, но пък „Пайнер" решиха да пълнят „Арена Армеец", която е доста по-голяма. Как си обяснявате тази дисбаланс между рока и поп фолка? Защо чалгата като че винаги излиза напред?

- Имам информация, че залата в Русе, в която ще бъдем през декември, не е била пълна за концерта на „Пайнер" . Преди няколко дни имахме концерт в Габрово, а на следващия ден е бил техният в Русе - в най-голямата зала там. Имало е 300-400 човека, а залата е за 6000 души.

- Значи чалгата няма да убие рока?

- Ама как ще го убие? Пък и всеки нека си слуша, каквато музика иска! Това не ме интересува. Но в „Арена Армеец" концерти направиха и „Сигнал", и колегите ни от „Фондацията". Какво значение има кой къде прави концерти? Всеки да ходи на каквито концерти иска.

- Значи не те дразни чалгата?

- Не ме дразни по никакъв начин, защото нямам допир нито с такива хора, нито с такава музика. Всеки слуша, каквото харесва.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар