Зима

Зима
Пролет

13 ноември 2015 г.

НЕ на евтините храни, ДА на евтините цигари

Маските на провежданите политики капят като есенните листа. А заедно с тях и претенциите за различия с обругаваните "предишни".
 
В състезанието по цинизъм при обслужването на  "КОЙ" журито е силно затруднено наистина. 

Как да определиш къде е по-голям: дали в обяснението на кабинета "Орешарски", че Делян Пеевски бил предложен за шеф на ДАНС, защото "преживял катарзис", или в това на "Борисов-2" - че акцизните подаръци за цигарения му бизнес били грижа за бедните.
 

"Аз съм лобист за бедните пушачи" - така шефката на бюджетната комисия от ГЕРБ отговори в четвъртък на критиките към очевидните предимства за "Булгартабак" (в него Пеевски вече и официално държи дял) и "Кингс табако" от различните ставки, с които се вдига цигареният акциз.

Тази загриженост за бедните по много особен начин се връзва със загрижеността за здравето им, вложена в лансирания от ресорния министър нов данък "вредни храни". (А и приходите от него биха имали компенсаторен ефект за бюджета.)

Тъй като "вредните храни" по правило са и най-евтините, единодушно е мнението, че данъкът ще засегне основно най-бедните слоеве. Които, "стимулирани" здравословно, просто ще купуват още по-малко.

Сложени една до друга, посланието от двете актуални държавни политики към бедните е: Не - на евтините храни, Да - на евтините цигари.



Акцизните предимства за бизнес на Пеевски били лобизъм на ГЕРБ за бедните пушачи

Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар