Зима

Зима
Пролет

29 ноември 2015 г.

Продават нелегално нафта от цистерни за мляко

Това е основно нафта, която се предоставя от държавата с намален акциз за земеделски нужди
 
Цистерни за мляко продават нафта нелегално. За това алармираха от Българската петролна и газова асоциация (БПГА) на семинар в Пловдив. 

"След като държавата разреши на млекопроизводители да продават продукцията си, се появиха цистерни, на които има надпис мляко, а продават гориво.

Това е основно нафта, която се предоставя от държавата с намален акциз за земеделски нужди. Заради по-ниските налози фермери я продават с между 10 и 30 стотинки по-евтино от цените по бензиностанциите. Масово се продават евтини горива и от бидони в микробуси. Такива оферти заливат интернет.

Земеделските производители вместо да ползват разликата в акциза - за нивите и фермите си, масово продават горивата и печелят повече от тази търговия отколкото от земеделска дейност."


Това  обясни Андрей Делчев, зам.-председател на БПГА. 

Според експерти 30% от горивата на българския пазар се продават през ведомствени бензиностанции и голяма част от тях са контрабанден внос. Изчисления на БПГА сочат, че 800 млн. лева губи хазната от тях и сивия сектор.

До 30 ноември ведомствените бензиностанции са задължени да монтират нивомери, а колонките им да бъдат свързани с НАП, обявиха още от организацията. Така държавата ще може да контролира дали горивото се ползва за земеделски нужди или се продава. Изискването се отнася за всичките 6800 бензиностанции. Инвестицията на обект е не повече от 10 000 лева.

Нивомерът се слага на входа на резервоара, а връзката със НАП се прави като колонките се свържат софтуерно с данъчната агенция. Първоначално ведомствени се наричаха заварените в селските дворове на ТКЗС и ДЗС колонки, заровени в земята резервоари, през които се зареждаха селскостопанските машини. Постепенно започнаха да изникват все повече и повече, но и купувачите стават все повече.



ИА КРООС

Няма коментари:

Публикуване на коментар