Зима

Зима
Пролет

9 ноември 2015 г.

МВР - бегемотът на прехода

Липсата на реформа в МВР е заради страха на политиците да не загубят контрола върху службите и гласовете на полицаите и техните семейства

Бегемотът е митично същество, за което пише в Библията. Повечето богослови виждат в него обикновен хипопотам, но едно от имената на дявола през Средновековието също е Бегемот.

Българското МВР е подобно същество. Той е създаден от тоталитарната държава, но през последните 25 години добавя към себе си допълнителни функции, които го превръщат в огромен хипопотам, чието управление става все по-трудно. В същото време привилегиите за неговите служители остават, което го прави привлекателно място за работа с прилични доходи, гарантирана привилегии, огромни отпуски, а накрая с допълнителен бонус при пенсиониране в рамките на 20 заплати на една прилична възраст.

Всъщност сегашната структура на МВР не е дори наследство от комунизма, тя е същата като при комунизма, непроменена. Функцията на министерството по времето на тоталитарния режим е да контролира тотално живота на хората. Затова личните документи се издават от МВР, "откритите листи" за граничните зони също, "изходните визи" (обяснение за по-младите - за да напуснеш България по времето на комунизма, се изискваше разрешение от МВР), шофьорските книжки, документите на МПС и др. Идеята е, че като са в една система, МВР и Държавна сигурност могат много бързо да извършат справки за едно лице и да вземат съответните репресивни мерки спрямо него.

В свое изследване "История и структура на МВР" преподавателят в Нов български университет и бивш депутат доц. Веселин Методиев казва: "МВР фактически съответства на съветското министерство на държавната сигурност, в което са поместени и някои други дейности на вътрешните работи като полицейска или противопожарна. Последната исторически е била функция на общинската власт, но прекалената централизация на тоталитарната държава естествено я поставя в МВР, още повече че пожарната е структура, която може да се използва и за борба с тълпата... Както проличава в края на 80-те години, българското МВР е концентрирало цялата репресивна власт и на тоталитарната държава."

Промените през 1990 г. не довеждат до реформа в МВР. Фокусът на обществото тогава  е насочен основно към службите на Държавна сигурност, тъй като те са основните пазители на тоталитарната власт. Полицията остава извън дебата за реформа. Сменя се само наименованието - от съветското милиция на западното полиция. Задачата пък на тогавашните управници от БКП/БСП е не да извършат реформи в сектора за сигурност, а да покрият по някакъв начин служителите на ДС не като разпуснат службите, а като ги прекръстят. На колегиум на 17 февруари 1990 г. зам.-министърът на вътрешните работи ген. Любен Гоцев казва: "Вие знаете, че в системата на МВР се провежда реорганизация, беше съобщено и на самия конгрес (на БКП), че разузнавателната служба излиза от системата на МВР, службата за охрана - бившето УБО, също излиза извън МВР - ще отиде към Държавния съвет или към държавния глава. Предстоят и някои други реорганизации, свързани с други поделения на МВР..." Между другото на 31 март същата година всички началници на областни дирекции на МВР са сменени със служители на Държавна сигурност. Тоест исканите реформи във вътрешното министерство са преминали под диктата на ДС. И това е едно от обясненията защо МВР и полицията все още действат
като репресивен апарат, а не в помощ на обществото. Просто манталитетът на служителите им е формиран в средата на миналия век, по времето на комунизма.

Накратко - единствената промяна от тоталитарното МВР към сегашното е изваждането на разузнаването и Управление "Безопасност и охрана" от неговия състав. В продължение на 25 години обаче министерството, вместо да се изчиства от несвойствени функции, продължава да обрасва с допълнителни. През ноември 2003 г. с промяна в закона за МВР е създадена Дирекция "Миграция". Създадени са 28 регионални звена на тази дирекция в цялата страна. С промяна на Закона за Националната система 112 и Закона за МВР през декември 2009 г. се създава Дирекция "Национална система 112" в МВР. Пак през 2009 г. "Гражданска защита" става национална специализирана структура на МВР. В мотивите към проектозакона се казва, че според структурата на МС се закрива Министерството на извънредните ситуации. 


Със същия законодателен акт дирекциите "Миграция" и "Български документи за самоличност" стават самостоятелни и се отделят от Главна дирекция "Охранителна полиция". Мотивите са, че те нямат "нищо общо с охранителната полиция, а са служби за административен контрол на българските граждани чрез системата на българските документи за самоличност и върху чужденците в Република България...". Да ви звучи като в тоталитарните години? А всъщност поводът за тази промяна са изискванията на ЕС за разграничаване на административните функции от функциите по опазване на обществения ред.

През 2012 г. се създава АФКОС - Дирекция "Координация на борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз", която се явява контактна точка на ОЛАФ в България.

В продължение на 25 години единствената служба, която е извадена от структурата на МВР, е Национална служба "Сигурност" заради създаването на ДАНС. Целта на тази нова структура обаче не е необходимостта от разделянето на разузнавателните дейности от службите за обществен ред, а политическата битка за надмощие в управляващата БСП. Факт, който рефлектира по-късно в работата на агенцията, която генерира в продължение на няколко години грозни политически скандали.

"Неконтролираното разрастване на МВР и трупането на функции води до замъгляване на профила на институцията. Това нарастване най-силно се отразява тъкмо на приетата по дефиниция основна полицейска функция", казва Стефан Попов, изпълнителен директор на фондация "РискМонитор", в дискусията "Каква трябва да бъде реформата в МВР" през февруари т.г. 


"Нека си представим един измислен свят тип Алиса - сега да си представим, че цялата държава е потънала. Но МВР е успяло да изплува и остане непокътнато на повърхността. То би било своеобразен Ноев ковчег. Защо? Защото всички функции, които са разпределени в държавната администрация, присъстват там дублирани. И това нещо превръща МВР в гигантско административно чудовище, бегемот", казва той.

На практика за голяма част от несвойствените дейности на МВР има дублиращи държавни структури. Изпитите за свидетелства за правоспособност на шофьори, технически прегледи и т.н. се организират от Агенция "Автомобилна администрация". Пътният данък за автомобилите пък се плаща в общината. Регистрацията на автомобили обаче се извършва от "Пътна полиция", а шофьорските книжки също се печатат от МВР. Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) към МРРБ е националната автоматизирана информационна система, която съдържа официалната информация за всеки български гражданин. Но личните карти и задграничните паспорти са отново в МВР.

Веселин Методиев допълва: "Възникването на самостоятелна Агенция за бежанците бе под външен натиск и с цел да се модернизира администрацията. Но МВР запазва върховната разпоредителна власт по отношение на чужденците, поискали статут. Отнемането на визи, санкционирането на чужденци като цяло е по-близо до консулските функции на външните министерства. Така в една област българската държава има поне три централни администрации на ниво изпълнителна власт. Към МВР има и две информационни дирекции – системата за спешни повиквания 112 и куриерска служба, необходима на държавата за специална кореспонденция. Те имат своя живот в различни форми на висшата изпълнителна власт."

Навярно още много дейности биха могли да бъда изкъртени от мастодонта МВР, за които дори не знаем, че съществуват, за да се сведе министерството до основната му дейност - опазване на обществения ред и борбата с престъпността. Според Стефан Попов с по-радикален път на реформа ще се стигне до една структура с минимален брой задължителни неща – това са криминална, охранителна , пътна, гранична полиция. 


"Като цяло националната полиция трябва частично, много разумно и внимателно да се децентрализира и обвърже с общинските власти, с кметовете, казва той. Но преди всичко е нужно радикално изчистване на МВР от всички тези несвойствени функции. Самата полиция няма нужда и няма интерес от тях. Нейният профил на полиция се замъглява. Тя се обърква с множество други функции, техните логики, техните режими на действие. Всичко това води до неуправляемост, до лошо фирмено управление. В крайна сметка освен обществената среда от това страдат самите полицаи.

В доклада "Към нов модел на МВР", представен на дискусия в края на октомври в София от фондация "РискМонитор", се предлагат доста интересни и радикални идеи за реформа в областта на обществения ред и сигурността. В основата им е създаването на отделна  Агенция "Полиция", която да обедини всички полиции. 


"Със закона, определящ полицейската служба, ще бъде определен и статутът на държавна полицейска служба, която да включва и граничната и пътната полиция. Изготвянето на един кодификационен закон, в който да намерят място всички функции и компетенции на различните структури и органи, свързани с обществения ред и сигурността, е ясна необходимост. Целта е създаване на ново като идея и дейност Министерство на вътрешните и обществените работи", пишат авторите на доклада Екатерина Михайлова, Веселин Методиев и Юлияна Николова. Разбира се, това трябва да се случва, след като от МВР бъдат отстранени всички паразитни структури.

В дискусията през февруари за реформата в МВР, публикувана в "Капитал", зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев споделя следното: "Това, което министърът задава често, е дали мястото на дирекция "Български документи", на пожарната и Гражданска защита трябва да бъде в МВР. В другите страни има най-различни модели. Същият въпрос стои за медицинската система на МВР - МВР има болница, здравни служби, стотици служители столова дейност, музей на МВР, духов оркестър, ремонтни бази,
спортисти на заплата, спортна база със стадиони, почивни станции и т.н. 


Защо ни е тази държава в държавата? В другите страни много дейности се аутсорсват или се управляват от други институции. Изводите от този функционален анализ обаче хората, които са вътре в МВР, ще приемат трудно.

Най-вероятно, ако утре МВР каже, че затваряме МВР болница или столовете, или не знам какво си... ще има хиляди полицаи на улицата, които ще протестират."

Защо е така, защо нито една политическа сила не успява да рефомира МВР -  отговорът е в политиците.

Ето какво казва Стефан Попов по този повод: "Когато по едно време участвах в Гражданския съвет на Реформаторския блок, още през есента на 2013 г. настоях да се пише в бъдещите програми, че МВР трябва да се преоснове. Тогава по-голяма част от действащите политици казаха, че това е невъзможно, защото зад МВР лежат потенциали от 200 000 гласа. Особено хора от тази система възразиха силно на идеи, а и на думи като "преосноваване". Но преосноваването, не друго, е реалната радикална реформа. Само че едва ли политическа партия би написала подобно нещо в програмата си, едва ли би го заявила, защото рискува десетки хиляди гласове."

Разбира се, това са само част от идеите за възможна посока на реформите, но те трябва да започнат веднага, защото цената на бездействието е дори по-голяма от цената на евентуалните грешки при реформи.

В Библията е записано, че "само Оня, който го е сътворил (бегемота), може" да се справи с него. А това все пак е държавата.


Едно от имената на дявола през Средновековието е Бегемот, "Бегемот и Левиатан", илюстрация от Уилям Блейк

Йово Николов, Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар