Зима

Зима
Пролет

28 ноември 2015 г.

Стига голове от засада

Разделянето на спортното министерство с ненужни имоти

Идеята на спортното министерство да се раздели под една или друга форма с управлението на спортни обекти, наследени от други времена, неадекватни и ненужни към момента, звучи добре. 


Но да се дадат апетитни 67 декара в София на Димитър Бербатов за строеж на футболна академия без ясни условия и процедура - не.

Доколкото процедурата с терена на бившия национал все още не е приключила, все още проблем няма. Но начинът, по който се подходи към неговото инвестиционно намерение, беше напълно погрешен.

На първо място нямаше никаква информация за потенциалните имоти, за които може да се кандидатства. Нямаше и общодостъпна процедура, в която да се даде равен шанс на всички заинтересувани. Такава процедура, с достатъчно подготовка и комуникация, можеше да доведе до потенциално по-добри условия за държавата при отдаването на терените.

Освен това щеше да даде възможност на вече действащи школи да се опитат да получат терени, от каквито се нуждаят, за да разширяват дейността си. Още повече че могат да докажат и вече наличен опит при развитието на масовия спорт сред децата, ако това попада сред целите на министерството.

Принципите "Който пръв поиска, печели" и "Понеже е спортна легенда" много рядко гарантират, че ефектът ще е най-добрият просто защото сделките зад кулисите през годините са доказали своята порочност. Те обикновено осигуряват само нечестно предимство пред останалите на базата на спорни критерии. 


Но това може да се промени, ако плановете на спортното министерство станат по-явни, по-изчистени откъм изисквания и с по-добре разписани процедури. Обявяването на списъка с имотите, за които се търсят инвеститори и наематели, е първата правилна крачка. 

Сега картите са на масата и от министерството зависи да ги изиграе в правилната посока.
 
Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар