Зима

Зима
Пролет

28 ноември 2015 г.

Вирусът Black Friday

Без да се замисляме, пилеем пари за излишни покупки и техника, която впоследствие се оказва със съмнително качество.

Истерията Черен петък. 

Неведнъж сме гледали репортажи за ентусиазирани американки, които чакат с часове, за да се класират първи в магазина и да докопат желаната дреха. Бутат се една друга, сякаш пазаруват за последно. 

Големите търговски обекти в САЩ обявяват огромни намаления, с които слагат началото на коледното пазаруване. Смята се и че това е и един от най-натоварените периоди в годината, защото са отчетени и най-голям брой продажби. Интересът наистина непрекъснато нараства, а онлайн магазините са по-посещавани от всеки друг ден в годината.

Истерията Черен петък обаче превзе и нашата страна. Нещо като вирус. Още в първите часове потребителите започнаха да си купуват таблети, телефони и каква ли не техника, сайтове отчетоха скок в продажбите. Млади майки пък още от сутринта обикаляха по магазините, за да се възползват от намаленията. Които в повечето случаи не се оказват толкова големи и просто служат за заблуда на клиента. 


И така, без да се усетиш, джобът ти олеква поне с 200 лева. В най-добрия случай. Нищо че после ще се чудиш как да доизкараш до заплата. Типично по български обаче денят се оказва много шум за нищо. Картинката е идентична с треската около предколедното пазаруване, когато магазините в моловете са пълни, а борбата за паркинг места е безмилостно жестока. 

И за пореден път попадаме в капана на консуматорския дух. Част от него е и Black Friday, когато дамите са обзети от шопинг мания. Без да се замисляме, пилеем пари за излишни покупки и техника, която впоследствие се оказва със съмнително качество.

Доколко предпазлив обаче е българинът, след като повечето от нас дори не са запознати с правата си като потребители и в повечето случаи цъкаме с език, когато си закупим телевизор или печка, които впоследствие дават дефект. Или пък поредният чифт ботуши, които съвсем не са толкова евтини. 


В повечето случаи се оказва, че търговците вдигат цените още от предходния месец, за да може сега да ги върнат на предишното им ниво. И тогава ни остава само удовлетворението, че и ние сме се включили в надпреварата, че сме били част от консуматорското общество. Може би е мода или някаква криворазбрана цивилизация. Всеки трябва да прецени сам за себе си. Въпросът е кое те кара да се чувстваш значим. 

Нека обаче си направим извод. И той е, че намаления на този ден наистина има. Само че те съвсем не са толкова бомбастични, колкото ни се представят. И обикновено рекламите за промоции се оказват истински лов за канарчета. И за да не сме такива, е добре първо да проучим наистина цените на пазара. И тогава съвсем няма да се впечатляваме толкова от намаленията по лъскавите витрини. 

В противен случай Black Friday ще се окаже вирусът, от който още не можем да се излекуваме.




Яна Йорданова, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар