Зима

Зима
Пролет

14 ноември 2015 г.

Париж – мишена на терора

Терористите, най-вероятно седем или осем души, са действали, разделени на две групи
 
По различни данни между 120 и 160 души са убити, повече от 200 са ранени в Париж и прилежащата му община Сен Дени от взривове и огнестрелно оръжие след серията от безпрецедентни терористични атаки в различни райони на френската столица.

Терористите, най-вероятно седем или осем души, са действали, разделени на две групи. Едната група е стреляла в различни части на града, след което е нахлула в концертната зала "Батаклан", където взе заложници.

Другата е действала в района на националния стадион Stad de France, по същото време, когато там се игра приятелски мач между Германия и Франция.

Именно там беше началото на кървавата нощ в Париж.



Въпреки съобщенията за стрелба и убийства в други части на централен Париж, мачът продължи до края. Франция победи Германия с 2:0. Стадионът беше заключен и никой не бе пуснат да влиза или излиза преди края на срещата.

След мача публиката беше свалена на терена и евакуирана. Видео, заснето от от зрител на излизане, показва как тълпата пее "Марсилезата" в коридора към изхода.

Повече от сто са жертвите от заложническата драма в "Батаклан". Френските специални части щурмуваха залата, при което тримата терористи се самовзривиха, а коланът на четвъртия избухна, след като бе неутрализиран.

В Париж бяха разгърнати над 1500 войници. Френският президент Франсоа Оланд отмени визитата си в Турция за срещата на G20 и пристигна на мястото на трагедията.

Франция засили сигурността и затвори границите си. Европейските и световни лидери пък изразиха шока си от събитията и заявиха подкрепа към французите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар