Зима

Зима
Пролет

3 ноември 2015 г.

Георги Мишев: В историята всичко се случва само веднъж. Вторият път е фарс и пародия.

"Старата система успя така да се префасонира, че остана почти същата, само че под други фасадни декори..."
 
"В историята всичко се случва само веднъж. Вторият път е фарс и пародия.

Ние трябва да се стремим към връщане към естествените неща. Всичко, което е имитационно, е краткотрайно."

Това каза писателят и сценарист Георги Мишев, който във вторник чества 80-годишния си юбилей.

В последния си роман той пише: Никаква следа от предишен живот. Не съм бил растение, насекомо, животно, предметите, мисля, не се броят.

Цялото ни общество водеше битка за оцеляване. През всички тези години, в които съм наблюдавал, някъде най-отдолу лежеше сянката на страха - какво ще стане утре. Сега виждам, че страховете какво ще стане с нашето село, с децата и внуците ни, са били основателни.

"Големите беди отминаха. Могат да дойдат нови, но няма да бъдат тези, които изживя нашето общество в продължение на 70 години", каза в ефира на БНР Георги Мишев.

"Чиновникът, преди това номенклатурчикът, който прерасна в административния чиновник и превзе държавността, е най-голямата опасност. Там се очерта сигурността на българина, а не в труда и производство", допълни Мишев.

"Старата комунистическа система, която спъваше инициативата на българина, се оказа нежизнена и оттам дойде и крахът на режима. Тя претъпи усета на българина към труда и изобретателността на труда, което осмисля съществуването ни. Старата система, използвайки всичките си ресурси от миналото, успя така да се префасонира, че остана почти същата, само че под други фасадни декори. Срещу това обществото трябва да се бори и да възпитава младите поколения в друг начин на живот", подчерта писателят.

Георги Мишев е български сценарист, писател и редактор. Автор е на близо 30 заглавия, сред които са книгите: „Осъмски разкази", „Адамити", „Добре облечени мъже", „Произведено в провинцията", „Отдалечаване", „Дунав мост", „Патриархат" и др.
 

По негови сценарии са заснети филмите: „Преброяване на дивите зайци" и „Вилна зона" на режисьора Едуард Захариев, „Дами канят" и „Самодивско хоро" на режисьора Иван Андонов, „Не си отивай", „Момчето си отива", „Селянинът с колелото", „Матриархат" на режисьора Людмил Кирков и др.
 

Носител е на много признания и награди.


Няма коментари:

Публикуване на коментар