Зима

Зима
Пролет

10 ноември 2015 г.

Правителството спешно ще пише закони за тероризма и кибератаките

Страната ни очаква повече отговорно поведение от страна на ЕС и по-голямо финансиране за справяне с бежанския натиск

Министерският съвет (МС) спешно да изготви законопроекти за противодействие на тероризма и киберпрестъпността.

С тази препоръка излезе Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) към президента. Очакванията са в скоро време правителството да приеме и да предложи на парламента двата закона.

Над пет часа политическите лидери обсъждаха геополитическата обстановка. След края на заседанието президентът Росен Плевнелиев изчете становището на КСНС за предизвикателствата, пред които е изправена страната.

Във фокуса на политиците попаднаха бежанската криза, конфликтите в Близкия изток и Северна Африка, както и противопоставянето между НАТО и Европейския съюз, от една страна, и Русия – от друга. Силно притеснение поражда вливането на европейски граждани в редиците на „Ислямска държава”.

Страната ни ще насочи усилията си и за пресичането на трафика на хора. От това следва и българските институции да предложат достатъчно адекватни превантивни мерки. Хакерската атака на сайтовете на редица институции в деня на изборите е дала повод за констатации, че „страната ни не разполага със защита срещу киберзаплахите”.

„Това е нова опасност, която се нуждае от задълбочен анализ”, обяви Плевнелиев.

Междувременно КСНС възложи на правителството да изготви и план за неутрализиране на голяма бежанска вълна към България. КСНС смята, че миграционните потоци заплашват да прераснат в хуманитарна криза. Страната ни очаква повече отговорно поведение от страна на ЕС, както и по-голямо финансиране за справяне с бежанския натиск.

„На изпитание са поставени основни общи политики на ЕС. Дъблинската система за отговорността за предоставяне на убежище не може да бъде оценена като адекватна на спецификата и мащаба на миграционния поток”, отчете КСНС.

В същото време се наблюдава и слабост при шенгенската система за контрол, се посочва в общата позиция на политическите лидери.

На заседанието на КСНС не е бил подминат и конфликтът в Украйна. Той даде повод на държавните мъже да коментират и енергийната сигурност на страната.

„Зависими сме от доминиращ доставчик на газ. България трябва да продължи усилията си за запазване на позициите си за транзит на енергоносители”, отбеляза в изказването си Плевнелиев.

Освен това КСНС е обсъдил и финансовите предизвикателства, безработицата и икономическото развитие. След края на срещата стана ясно, че полицейските протести не са били включени в разискванията. Още в началото на изказването си обаче президентът коментира, че институциите от сектор „Сигурност” получават един много ясен сигнал за единство и подкрепа.

"Необходимо е МС да предложи мерки за оптимизиране структурите в сектор „Сигурност”, посочи Плевнелиев.

След края на КСНС лидерите на парламентарно представените партии бяха пестеливи в коментарите си, а някои от тях дори не говориха пред медиите. Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че останалите участници в заседанието са възприели тезата на партията му, че сигурността на външните граници на Европа минава през присъединяването на Западните Балкани към ЕС, съобщава "Новинар".

"ДПС със своя профил на либерална партия представя ценностна преграда за бацилите на радикализма и фундаментализма, по-надеждна от телените огради по границите", отбеляза още той.

Преди началото на КСНС военният министър Николай Ненчев съобщи, че започва преговори с партиите в парламента за одобрение на Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили.

Лидерът на БСП Михаил Миков пък каза, че левицата ще настоява за по-периодичното провеждане на КСНС.


Няма коментари:

Публикуване на коментар