Зима

Зима
Пролет

6 ноември 2015 г.

МВР ще наказва полицаи за незаконно блокираните пътища

МВР започна проверки в цялата страна, за да бъдат установени служителите, които незаконно блокираха пътища.
 
Ще има проверки, а до наказания ще се стигне, ако установим нарушение, обясниха шефове в министерството пред “24 часа”.

По думите им нямало да се стигне до уволнения. Можело обаче да се образуват дисциплинарки и някои от протестиращите да отнесат порицание или забрана да участват в конкурс за израстване в кариерата. По-тежко провинилите се, например тези, които са псували, можело да получат и писмено предупреждение за уволнение.

В сряда премиерът Бойко Борисов поиска наказания за всички служители на МВР, които са действали противозаконно по време на протестите. Главният секретар на вътрешното министерство Георги Костов лично се ангажира да изпълни заповедта на Борисов.

“Има заповед на вътрешния министър Румяна Бъчварова - №39307 от 5 ноември, с която се нарежда да бъдат образувани дисциплинарни производства срещу участниците в полицейските блокади. Целта е те да бъдат уволнени”, заяви Борислав Мазнев, зам.-председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

“24 часа” научи, че заповедта се отнасяла за полицаи, които са протестирали в работно време. Според чл. 244, ал. 2 от Закона за МВР униформените имат право “на избрани от тях форми на протестни действия, без членовете им да преустановяват изпълнението на служебните си задължения”. Наказания ще има и за всички, участвали в протести, за които няма разрешение.

Пловдивската жандармерия е получила нареждане да установи кои полицаи са блокирали възлови кръстовища в града. Протестиралите ще бъдат привиквани да дават обяснения.

Според служителите на МВР в Бургас санкции ще понесат униформените, които затваряли улици.

Няма коментари:

Публикуване на коментар