Зима

Зима
Пролет

8 декември 2015 г.

В помощ на министър-председателя: сланината е полезна

Сланината е същински "хиперпродукт", защото съдържа уникален букет от основни за човешкия организъм вещества
 
Преди дни лично премиерът Бойко Борисов тежко заклейми ракията, цигарите и традиционния роден продукт- сланината. 

Прав ли беше този път иначе тънкият познавач на българската народопсихология и хранителни навици министър-председател в тежката си присъда?

"Който пие ракия, пуши цигара, яде сланина и не желае да има хранителни навици - трябва ли всички ние да му плащаме лечението? Да го правят, но с мярка – колкото казва медицината, че е позволено", направо отсече той.

Само, който не е ял домашната селска баница на баба и не е правил традиционно барбекю обаче може да се мръщи при вида на бяла и лъскава сланина. Бяла, защото това е единствената тъкан в организма, която не може да пропусне или задържи токсини, и лъскава, защото е мазнина в една от най-чистите си форми – без примеси, хидрогенирани съставки и изкуствени втвърдители. Само преди години през първия си мандат Борисов даже беше направил признание за ролята на този продукт в неговото житейско израстване.

"Играех със скъсани гуменки и ядях филия с мас. И тогава политиците казваха, че живеем в най-доброто общество".

Това прозрение на премиера още през първия му мандат умиляваше около 2 млн. пенсионери и поне още милион негови набори. После се появи здравният министър Петър Москов, за да изхвърли от менюто на българина всички вредни храни. Изконната любов към сланината беше оставена в миналото, а възгледите на министър-председателя претърпяха развитие.

Така и не стана ясно дали филията с мас се вписва в "мярката". Ето обаче малко подробности за същността на набедената сланина. 

А тя се оказа напълно невинна и противно на очакванията – изключително полезна. Колкото и да не се харесва това на Борисов и Москов. Представата за концентрирана мазнина, съдържаща цели 770 калории в 100 грама продукт, вероятно е стряскаща, но само за хората, които не са запознати с предимствата й. Всъщност, сланината е била "деликатес" за дедите ни славяни, които първи са открили кулинарните й свойства. След това се пренася в традиционната българска кухня, където остава и до днес. Съвременната наука напълно е разбулила тайните й и вече почти няма лекар, който с лека ръка да я изключи от диетата на пациентите си. 

Хиперпродукт

На първо място, сланината е същински "хиперпродукт", защото съдържа уникален букет от основни за човешкия организъм вещества - витамини (А, В3, В4, В5, В6, В12), минерали (натрий, калий, фосфор, магнезий, цинк, селен), аминокиселини (аланин, аргинин, валин, глицин, пролин, треонин) и органични киселини (аспарагинова и глутаминова). Всички те заедно оформят комбинация, която подпомага почти всички функции на тялото. Витамините са важни за основни жизнени процеси, като растежа, развитието, обмяната на веществата и физиологичното състояние. 


Освен това повишават имунитета, стимулират функциите на черния дроб, помагат на жлезите с вътрешна секреция и осигуряват стабилност на нервната ни система. Минералите на свой ред са важни за водния баланс в тялото, контролират метаболизма, поддържат костите, кожата и косата здрави, участват в производството на кръвни клетки и се грижат за здравето на сърдечно-съдовата сисема. Без тях организмът не може да абсорбира хранителните вещества и да изхвърля токсините. Аминокиселините пък са основните градивни елементи на белтъчините в тялото и играят важна роля за развитието на мускулите.

Регулира холестерола

На второ място, сланината е единствената "мазнина-чудо", която регулира холестерола в кръвта. Постига го благодарение на лецитина – фосфолипид, който в съчетание с мастноразтворимите витамини А, С и D и полиненаситените мастни киселини, държи холестерола в оптимални граници. 


Всъщност, резултатът се дължи на още един "трик". Ако холестеролът не постъпва с храната, много активно се произвежда от самия организъм. А сланината на практика не му позволява да е свръхпродуктивен.

Останалите полезни свойства се дължат на откритата наскоро в състава й арахидонова киселина. Това е полиненаситена омега 6 мастна киселина, която нормализира хормоналния баланс и участва в състава на чернодробната, мускулната и мозъчната тъкан. Освен това е катализатор на "вътрешната ни биохимия", която регулира възпалителните процеси и помага на тялото да се възстанови след травми и наранявания. Благодарение на нея мускулите ни са по-здрави, а мозъкът ни не може да бъде атакуван от свободните радикали.

При толкова съвършена "биография" няма медицинско изследване, което да докаже, че сланината е опасна за нашето здраве. Даже напротив – дава сериозна заявка да изпълни почти всички "Цели за здраве 2020", поставени от министър Москов. Затова и премиерът Борисов би трябвало да се поправи.

"Който яде сланина, няма да плаща здравни осигуровки, защото вече е инвестирал в собственото си здраве", би могло да бъде посланието на правителството догодина.

30 грама на ден

И току- виж спрем да ходим по болници, да пием хапче след хапче и да тежим финансово на здравната система. ...

Разбира се, това няма как да стане с едната сланина. Докторите я ограничават до 30 грама на ден – точно колкото да я намажем на една филия. Или на скарата, преди да сложим любимите пържоли.

Не се отказвайте от това дребно удоволствие./Clubz.bg 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар