Зима

Зима
Пролет

8 декември 2015 г.

Михаил Ходорковски обявен за издирване заради убийство

Когато през 2013 г. е взел решението за освобождаването на олигарха, който 10 години лежа в затвора, руският президент Владимир Путин не е знаел за новите обвинения срещу него

Бившият президент на мощната нефтена компания ЮКОС Михаил Ходорковски е обявен за федерално издирване. 


Това съобщават руски информационни агенции, позовавайки се на информиран източник.

По-рано на руския милионер бе повдигнато задочно обвинение в съпричастност към убийството на кмета на Нефтеюганск. Следващите стъпки са Ходорковски да бъде обявен за международно издирване и изискване за задочен арест.

Прессекретарят на олигарха Кюле Писпанен е съобщила, че адресът на бившия шеф на ЮКОС е известен на следователите. По думите на Писпанен Ходорковски няма намерение да участва в следствените действия и да се среща с руски следователи.

"Да участва в този фарс? Та той беше в него цели 10 години", коментира Писпанен.

Милиардерът е обвинен задочно в съпричастност към убийството на кмета на Нефтеюганск Владимир Петухов през далечната вече 1998 година.

Припомняме, че олигархът Михаил Ходорковски бе в руски затвор близо 10 години по обвинение за мошеничество в особено големи размери. По време на арестуването си тогава той бе смятан за един от най-богатите мъже в света със състояние от близо 15 млрд. долара.

През декември 2013 г. с указ на президента Владимир Путин бе помилван и освободен. След освобождаването си Ходорковски замина със семейството си в Швейцария, чийто гражданин стана и където остана да живее. През 2014 г. състоянието му се оценява на 100 млн. долара.

Официално все още не е повдигнато обвинение срещу бившия шеф на ЮКОС. Това става ясно от публикуван документ в профила на Ходорковски в Туитър. Там пише, че обвинението ще бъде предявено на 11 декември, когато Ходорковски е призован да се яви в Следствения комитет на Русия.

Когато е взел решението за освобождаването на Ходорковски, руският президент Владимир Путин не е знаел за новите обвинения срещу него, съобщава ТАСС.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков посочи, че по това време срещу Ходорковски е имало само подозрения, но следователите не са разполагали с тази информация, която сега е станала повод за издирването на бившия шеф на ЮКОС.


Михаил Ходорковски

Няма коментари:

Публикуване на коментар