Зима

Зима
Пролет

8 декември 2015 г.

Горските ни стопанства си поръчали джипове за по 200 бона

Земеделският министър Десислава Танева обяви, че няма да спре поръчка на джипове за горските администрации.

Обществени поръчки за луксозни джипове с цена около 200 хил.лв. са направили 4 от шестте държавни горски предприятия.

Министърът разясни, че в обхвата им се извършва и ловен туризъм, в който участват и много чуждестранни гости, които идват специално за това в страната и това е един "скъп туризъм".

"Оттам насетне ние като принципал търсим единствено и само резултатите по отношение на управлението на различния вид дейности - изсветляване на сектора, финансов резултат и мерките, които сме взели срещу незаконните дейности в горите", каза министърът, цитирана от БТА.

"Ще видите подобрение във всяка една от позициите. Всичко останало е въпрос на преценка на мениджмънта", коментира земеделският министър.

Танева каза още, че мерките за контрола върху дейностите в горите означават и финансови тежести за операторите в сектора. Така тя коментира протеста на дърводобивните компании срещу реформата.

Днес служители от фирми в района на Самоков се събраха край основния път към столицата и заплашиха да го блокират по-късно през деня. Недоволството е продиктувано от серията мерки, които държавата предприе през последната една година в борбата с незаконния дърводобив и износ на дървен материал.

Освен мораториума от март 2014 г., последните законодателни промени въвеждат задължението фирмите в сектора да поставят GPS-и на всеки камион и видеокамери в цеховете за своя сметка.

От дърводобивните и дървопреработвателните фирми твърдят, че тези промени ще доведат до масов фалит - поне на 50 на сто от компаниите и загуба на хиляди работни места. Според тях мерките няма да сработят срещу мафията в бранша, а само ще оскъпяват излишно продукцията. Само в Община Самоков работещите дърводобивни предприятия са близо 230.



Няма коментари:

Публикуване на коментар