Зима

Зима
Пролет

8 декември 2015 г.

Тунелът "Кресна" - не просто скъп, а върхът на скъпотията!

Ла Манша и Бостън пасти да ядат... Нашето си е наше!

В последните дни тунелът на автомагистрала "Струма" край Кресненското дефиле стана една от топ темите в медийното пространство. 


Десетки сайтове, телевизии и радиа се изредиха да коментират и анализират отсечката, която ще струва на българския данъкоплатец скромните 250 млн. лв. 

На пръв сумата може и да не изглежда чак толкова сериозна, но по интересното е, че с тези средства ще бъдат изградени доста скромните 4,5 км. от аутобана за Гърция. Те включват пробиването на 2-километров тунел и още около 2,5 км. обходи към него.

Или по друг начин казано: по 55,5 млн. лв. за един километър път. Нищо работа…

Особено, ако се вгледаме в любимото сравнение на българските медии, старателно копирано от почти всички онлайн издания у нас. Според данните на първоизточника, който и да е той ние го поздравяваме за невероятното откритие, изграждането на норвежкият „Лаердал“ струва на местните власти около 100 млн. евро. Или 195 млн. лв. по днешния курс на БНБ за европейската валута.

Разликата е там, че със своите 24,5 км. въпросната отсечка е най-дългият автомобилен тунел в Европа. Простата сметка показва, че цената за изграждането на 1000 м. от нея излиза малко под 8 млн. ЛЕВА. Сами забелязвате за каква огромна разлика говорим и то при положение, че „Лаердал“ е доста сложно съоръжение, с отбивки - пещери на всеки 6 километра.

Но това вече го знаете… Сигурни сме, че сте попаднали на тази информация в социалните мрежи.



В редакцията на No Comment направихме специално проучване. След него стигнахме до много интересен извод. Строежът на тунела „Кресна“ е многократно по-скъп и от едно от най-дългите подземни съоръжения в САЩ – „Тед Уилямс“ (TWT), свързващ Бостън с Масачузец. „Уилямс тунел“, както също е наричано то, може и да е дълго скромните 2,5 км., но пък приблизително 1210 м от тях се намират под вода. Сами можете да си представите този „ДРЕБЕН“ детайл колко оскъпява строителството.

Въпреки това проектът възлиза на едва 10 млн. долара. Или по 7,2 млн. ЛЕВА за един километър (отново по курса на долара на БНБ)… Брей тези американци колко били пестеливи!


Сигурно някои от вас ще кажат, че стандартът в Норвегия и Щатите е по-различен… Затова ще направим още едно крайно любопитно сравнение. Този път между „Кресна“ и толкова коментираното софийско метро.

Още през 2013-та Йорданка Фандъкова обеща, че през тази година столичани ще се радват на нови 8 км. „ъндърграунд“ линии. Общата стойност за изграждането им бе 86 милиона лв., или по около 10,75 млн. лв. на километър… Очевидно изпълнителите от „Метро Билд Младост" и „Геометро Б.П." не са се постарали достатъчно.

Голяма евтинийка са създали. Или малко са кОпали, или малко са крали… Не се наемаме с позиция по тази тежка дилема!


Но пък какво се оплакваме ние, скромните българи. Стойността на тунела под Ла Манша, свързващ Франция и Великобритания, се оценява на 12 млрд. паунда. Там обаче работата е доста аматьорска… Хората са изградили едно уникално съоръжение, което попада в различни класации "най-най". Още през 1994 г. Американската асоциация на строителните инженери определя тунела като едно от седемте чудеса на съвременния свят.


И въпреки това той трудно ще може да се сравнява с великия проход „Кресна“… Българското винаги е „ПО-ПО-НАЙ". 


Нали си е наше!


 Борис Мутафчиев, No-comment.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар