Зима

Зима
Пролет

13 декември 2015 г.

Хиляди протестираха по улиците на Варшава

Протестиращите под мотото "Свобода, равенство, демокрация" развяваха знамената на Полша и на ЕС
 
Няколко хиляди души се събраха днес във Варшава, за да протестират срещу "разрушаването на демокрацията" в Полша от консерваторите на Ярослав Качински, които управляват от един месец.

Протестиращите се събраха пред сградата на Конституционния съд в отговор на Комитета за защита на демокрацията - гражданско движение, подкрепяно от повечето опозиционни партии.

Трибуналът стана обект на серия законодателни и административни мерки от страна на партията "Право и справедливост" и на президента Анджей Дуда, които бяха обявени за "антидемократични".

Протестиращите под мотото "Свобода, равенство, демокрация" развяваха знамената на Полша и на ЕС. Те обявиха, че подкрепят Конституцията и независимостта на Конституционния съд.

"Мнозинството не значи диктатура", заяви пред протестиращите Матеуш Кийовски, лидер на Комитета за защита на демокрацията. Планира се да се състоят и протести пред парламента и пред Президентския дворец.

"Право и справедливост" и държавният глава се опитват да създадат Конституционен съд от съдии, които се отнасят благосклонно към тяхната политика и пренебрегват решенията на тази върховна институция, отбелязва АФП.

В сряда Конституционният съд отхвърли като противоконституционни някои от разпоредбите на закона, приет от "Право и справедливост" с цел да бъдат назначени конституционни съдии, подкрепящи програмата на консервативното правителство. Това решение на Конституционния съд изглежда подкопа неотдавнашните назначения на конституционни съдии, които бяха одобрени от президента Анджей Дуда.

Всичко това доведе до засилваща се конституционна криза, изходът от която не се вижда в краткосрочен план, отбелязва АФП. Миналата седмица държавният глава обяви създаването на работна група за реформиране на Конституционния съд и начина на избиране на членовете му.

В Полша Конституционният съд се състои от 15 съдии, избирани индивидуално от Сейма за срок от 9 години. Основната задача на съда е да следи законите и дейността на политическите партии да съответстват на Конституцията и ратифицираните международни договори. Решенията на съда са окончателни и задължителни, и влизат в сила след публикуването им.

В други полски градове също се състояха протести срещу антидемократичните действия на "Право и справедливост", но в тях участваха по-малко хора.



Няма коментари:

Публикуване на коментар