Зима

Зима
Пролет

4 декември 2015 г.

Бундестагът одобри участието на Бундесвера във войната срещу ИДИЛ

Мисията не включва нанасяне на въздушни удари

Долната камара на германския парламент – Бундестагът, одобри правителствения план за присъединяване на Германия към военната операция срещу групировката "Ислямска държава" в Сирия.

От 598 депутати, които участваха в гласуването, 445 подкрепиха предложението, 146 бяха против, а седмина се въздържаха.


Опозицията обвини управляващата коалиция, че се впуска във военен конфликт необмислено и с твърде голям риск за Германия.
 
Планът предвижда Германия да помага в борбата с "Ислямска държава", като изпрати шест разузнавателни изтребителя "Торнадо", фрегата, самолет за презареждане и до 1200 военнослужещи, но без да участва активно в бойни действия. Мисията не включва нанасяне на въздушни удари.

Очаква се два от изтребителите и самолетът за презареждане да бъдат изпратени следващата седмица във военновъздушната база "Инджирлик" в Турция. Те обаче няма напълно да се включат в действие по-рано от следващия месец. Фрегатата, която трябва да помага за защитата на френския самолетоносач "Шарл де Гол" в Източното Средиземноморие, също ще бъде изпратена в скоро време.

Разузнавателните самолети на Бундесвера ще са на разположение за операции през януари. До тогава общо шест самолета от този тип ще бъдат преместени в Инджирлик.
 

Външният министър Франк-Валтер Щайнмайер предупреди, че най-вероятно ще се наложи германската мисия да бъде удължена след изтичането на 12-те месеца.


Няма коментари:

Публикуване на коментар