Зима

Зима
Пролет

14 декември 2015 г.

Националният фронт отстъпи пред републиканците и социалистите на втория тур от регионалните избори във Франция

Марин льо Пен: Нищо не може да ни спре сега. Като утроихме броя на своите съветници, ние ще бъдем основната опозиционна сила
 
Националният фронт на Марин льо Пен отстъпи пред републиканците и социалистите във всички райони на втория тур от регионалните избори във Франция, въпреки че постигна рекордни резултати миналата неделя.

Както показват резултатите от различните exit poll проучвания, републиканците на бившия президент Никола Саркози удържат победа на изборите в седем от тринайсетте региона на Франция, а управляващата Социалистическа партия – в пет.

Републиканците печелят в столичния регион Ил де Франс, както и в регионите Прованс-Алп-Кот д‘Азур, Нор-Па дьо Кале Пикардия, Нормандия, Елзас-Шампан-Арден-Лорен, Оверн-Рона-Алпи и Пеи дьо ла Лоар.

Социалистите са победители в регионите Бретан, Център-Долината на Лоара, Лангедок-Русийон-Юг-Пиренеи, Бургундия-Франш-Конте и Аквитания-Лимузен-Пуату-Шаранта. В Корсика удържа победа представителят на местните националисти Жил Симеони.

Въпреки тези резултати лидерът на Националния фронт Марин льо Пен се изказа предизвикателно.

"Нищо не може да ни спре сега. Като утроихме броя на своите съветници, ние ще бъдем основната опозиционна сила в повечето от регионите на Франция", настоя тя.

От своя страна, френският министър-председател Манюел Валс предупреди, че заплахата от крайнодесните остава, въпреки провала на Националния фронт.

"Опасността от крайнодесните не е отминала", каза Валс, след като станаха известни първоначалните резултати.

Изборният резултат на крайнодесния Национален фронт на регионалните избори трябва да бъде предупреждение към всички политици от традиционните партии, заяви бившият френски президент Никола Саркози.

"След тази мобилизация в полза на нашите кандидати в никакъв случай не бива да забравяме предупреждението към всички политици, включително към нас, дадено от първия тур", каза Саркози.

"Сега трябва да използваме времето за задълбочени дебати какво тревожи французите, които очакват силни и точни отговори", продължи той и изброи проблемите на Европа, безработицата, сигурността и идентичността.



Няма коментари:

Публикуване на коментар