Зима

Зима
Пролет

13 декември 2015 г.

Бремето на народа: Любовта към един премиер...

„Ах, сякаш наистина няма надежда за България!“

Банско. Главната пешеходна улица в иначе толкова застроения ни ски курорт. 


Прекрасната витрина на магазин за сувенири е озарена от коледната си украса. Вглеждаш се в горещите светлинки. В съзнанието ти изкача семейната идилия на най-чакания празник в годината – Рождество Христово.

Но… Почакайте! Нещо не е наред! Пред погледа ти съвсем ненадейно и категорично досадно изкача една много позната физиономия, която виждаш всеки ден. Не става въпрос за тъщата, нито за кълчещата се Гери-Никол. Това е физиономията на премиера-слънце… Той е, неговото имe е… генерал Бойко Борисов.

Какво обаче прави Баце на тази витрина, точно между елхата, дядо Коледа и елените?

Ами, продава се… Добре де, не точно той. Негова фигурка – матрьошка, но все пак се продава.

Първата ти мисъл е: Кой, по дяволите, би си купил един толкова нетипичен бански „сувенир“?

Първоначалната емоция на дълбок потрес е грубо изместена от здравия разум и бързо се сещаш, че Боко е най-обичаният човек в държавата. Може би само Веселин Маринов може да му бъде конкуренция за приза „Конграчулейшънс, сега чакам четвъртата папа да ме погали по главЪтЪ.“

По някаква напълно неясна дори за самите тях причина много наши сънародници боготворят Борисов. Ако двуцифреното число поредни победи за ГЕРБ на изборите у нас не са достатъчно доказателство за това, може да хвърлите поглед върху „пътешествията“ на премиера из родните земи. Когат' реже лентичките, демек…

Тълпи от хора „натегат“, за да се снимат с министър-председателя си. Да го целунат по ръката като спасител, да получат неговата топла прегръдка на истински бистришки „тигър“ от Бояна, да покажат обичта си към него с целувки и благи слова.

А явно и да си купят матрьошка с лика му. Този продукт със сигурност се продава, за да бъде на една от най-разглежданите витрини в България – тази в центъра на претъпкания зимен Банско.

И така… време е потресът отново да се завърне в главата ти.

Причината за това е, че точно до Боко стоят фигурките на още няколко ВИДНИ личности. Там са Царят, Сергей Станишев и дори самият Силвио Берлускони. Те обаче стоят някак задушени от Борисов. Той както винаги има супер сила. Позициониран е от двете им страни едновременно и ги наблюдава зорко. Не, че са заплаха за него, просто Баце трябва винаги да държи нещата под контрол.

Иначе за всички е ясно: Дори Берлускони е по-надолу в хранителната верига от Борисов.

За Симеон и Серго да не говорим. Вероятно като част от матрьошката, по всички личи, че двамата бивши коалиционни партньори са в пълна готовност да влезнат в Бойко.

И така… цели четирима премиери са пред очите ти, но един от тях отново доминира. Както прави това в политиката, в медийното пространство и дори по футболните терени…

А последната ти мисъл пред витрината-гений на маркетинга е: „Ах, сякаш наистина няма надежда за България!“... 



Борис Мутафчиев,  No-comment.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар