Зима

Зима
Пролет

24 декември 2015 г.

Как да разнообразим и обогатим трапезата ни на Бъдни вечер?


Бъдни вечер е най-семейният и топъл празник – времето от годината, когато човек се събира с най-близките си.
 
Вечерта преди Коледа има много символно значение и е наситена с много традиции. Но също така е и същинско изпитание за домакините, които трябва да стъкмят богата трапеза с постни блюда.

Традиционните за празника ястията са вкусни, но отнемат време за приготовление и са много пипкави. Цял ден кипи трескав кулинарен труд (често под зоркия поглед на свекърва или тъща), за да може домакините привечер да сложат на софрата постните си шедьоври.

Затова и днес в "Без будилник" ще сготвим заедно няколко по-нестандартни рецепти за празника. Ще дадем интересни съвети за по-добро и впечатляващо представяне, защото кулинарното въображение, и разбира се, подправките, са ключът към вкусните резултати.

Традиционно за Бъдни вечер ястията на трапезата трябва да са нечетен брой, най-често 7 или 9. Традицията така повелява, защото има седем дни в седмицата, а 9 месеца продължава бременността на жената. В различни краища на страната на масата могат да се слагат и 12 ястия - колкото са месеците в годината.

На трапезата традиционно попадат варивата - боб, леща, ориз, булгур, нахут. Сушените плодове и ядките също са неизменна част от менюто. Не трябва да забравяме и чесъна, който ще ни пази от зло и меда, който ще направи живота ни сладък. И така с този арсенал от продукти и фантазия, домакините ще впечатляват близките си.

На Бъдни вечер може да се импровизира много със салатите. Така например, ако не ви се прави леща чорба или яхния, може да я направите на салата. Лещата се сварява и се отцежда добре, подправя се със сол, черен пипер, но и с риган. Домати на кубчета и ситно нарязан лук ще допълнят цветната картинка.

На трапезата може да сложите и стандартната салата зеле и моркови. Тук тайната добавка е наситненият зелен лук, който напълно променя вкуса на традиционното. Вариант е и салатата с настъргано цвекло и морков, към която за разкош добавяме ядки - орехи, тиквени или слънчогледови семки, кедрови ядки. За любителите на нестандартните вкусове - настържете и ябълка.

Ореховата разядка също е класика в жанра. Орехи и скилидки чесън са намачкват заедно със сол. Добавя се олио и хомогенната смес се овкусява с лимонов сок.

Силно магданозената салата табуле също е подходяща за случая. За разнообразие може да замените булгура с киноа.

Стигаме и до традиционните постни сарми. Ако изберете за плънката да ползвате ориз, може да разнообразите с подправки. Освен стандартните сол и черен пипер, добавете и червен пипер, чубрица, босилек и куркума. Добавете и стафиди.

Плънката от нахут също е алтернатива и с нея могат също да се завият сарми от кисело зеле или лозов лист. Нахутът предварително се сварява и се задушава с праз, лук и ориз в зехтин. Сместа се подправя с мащерка, чубрица и черен пипер. Завитите сарми могат да се сварят или да се запекат в глинен гювеч.

На трапезата можем да сложим и баница с праз без яйца и сирене. Ситно нарязаният праз се задушава в олио, подправя се със сол и черен пипер. В тавичка се нареждат 3-4 точени кори и отгоре се разстила плънката. Това се повтаря, докато свършат корите и сместа. Наредената баница се нарязва на квадратчета и се залива с една чаша газирана вода, за да бухне при печенето.

За десерт традиционният тиквеник може да бъде заменен от постен ябълков щрудел. Ябълките се настъргват и се добавят канела, стафиди, орехи и захар. Сместа се разстила върху две кори и се навива. Полученото руло се нарязва на парчета. За да бъде по-здравословно, може да намажете корите с кокосово масло, вместо с олио. Ароматът на кокоса ще придаде и интересен вкус на щрудела.

Постният сладкиш с грис също ще бъде ефектен завършек на вечерята. Смесват се една чаша грис, брашно, захар и бакпулвер. Ябълките се настъргват и поръсват с канела. В тава се редуват сухата смес и плодовата, а на финала се поръсва с орехи.

И не забравяйте - на Бъдни вечер масата не се вдига. Това е денят в годината, когато домакинската работа по традиция остава за следващия ден.

Няма коментари:

Публикуване на коментар