Зима

Зима
Пролет

14 декември 2015 г.

По-скъпите винетки идват от утре

Точно 2 млн. винетки за 2016 година влизат в продажба от утре. 

 
Новите и по-скъпи стикери бяха представени на специална пресконференция от строителния министър Лиляна Павлова и председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров.

"Нашата воля, нашето желание е да продължим с инвестициите за развитие и поддържане на пътната мрежа. И европейските фондове и плановете ни за инвестиции и ново строителство на правителството продължава. За последните години с над 3 млрд. сме инвестирали за строителството на нови магистрали и рехабилитация на пътища", отчете по време на срещата министър Лиляна Павлова.

Тя обаче посочи, че извън тези средства, на година са нужни още около 200 млн. за текущ ремонт. "Европа не дава пари за дупки, а за ново строителство и рехабилитация на основни направления", подчерта Павлова. По думите й точно затова се вдига и цената на винетката – да се отделят повече средства за поддръжката на пътищата.

"Сега с актуализираната цена, ако за момента тези средно годишни 200 млн. успявахме да поддържаме автомагистрали и пътища, сега вече с увеличаването на приходите повече средства ще могат да бъдат реинвестирани в подобряването на третокласните пътища", аргументира се Павлова, съобщава Dnes.bg.

Увеличаването на цената на винетката се обуславя от средствата, които са необходими за възстановяването на пътната мрежа, посочи от своя страна и председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Лазар Лазаров. По думите му има пътища, които с десетилетия не са виждали основен ремонт.

Той успокои шофьорите, които ще пътуват по Коледните празници, че все още има седмични и месечни винетки за 2015 година. "Ще има винетни стикери в нашата мрежа, тъй като новите винетки не важат през 2015 г.", предупреди Лазаров.

Той допълни, че новите винетки ще бъдат още по-трудни за фалшификация, макар през отминалата година да няма сигнали за фалшиви винетки.

"Или сме ги направили изключително трудни за копиране, или интересът към тази дейност е спаднал. Надявам се през следващата година да няма фалшифициране на винетни стикери, тъй като и санкциите са доста сериозни", предупреди шефът на АПИ.

Новите винетки са на цени от 97 лева за годишна, 30 лева за месечна и 15 лева за седмична.

Годишните стикери за 2015 г. за всички видове превозни средства са валидни до 31 януари 2016 г.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар