Зима

Зима
Пролет

17 декември 2015 г.

Магистралната лотария

НяКОЙ ще получи големи бонуси

Национална компания “Стратегически инфраструктурни проекти” (НКСИП) публикува крайното класиране на строителите на 60 км от магистрала “Хемус“.

Какво гласи то?

Търгът печели консорциум на"ПСТ груп" и "Джи Пи груп".

Офертите на победителите надвишават двойно прогнозната стойност, а тези на другите две фирми- Сдружение “Хемус БГ” (“ИСА 2000″ и “ОРС Инфраструктура”) за отсечката Ябланица – Угърчин и на турската “Ташяпъ Иншаат Тааххют” за пътя между Угърчин и разклона за Ловеч и Плевен са отхвърлени.

Мотивите за това пък са меко казано абсурдни.

Кандидатите с най-ниски цени трябвало да представят обосновка, с която да докажат, че могат да изградят обекта за посочената стойност. Тръжната комисия обаче отхвърли и двете обосновки, като според нея нямало как строителството да бъде толкова евтино.

Защо, ще се запитате вие, конкурса печели кандидат фирма, чиято цена на изграждане на магистралата е двойно повече от прогнозираната?

Много просто.

Защото "ПСТ груп" е свързана с Делян Пеевски, а "Джи Пи груп" е сочена за близка до генералния директор на "Лукойл България" Валентин Златев.

Та така, предколедно, управляващите разпределиха почти 1 млрд. лева (ако се добави ДДС) на две групи, които са "абонирани" да печелят държавни поръчки при управлението на това правителство.

А какво би се случило, ако двата кандидата не бяха елиминирани?

АМ “Хемус” можеше да струва с над 70 млн. лева по-евтино.

Интересно, нали? Още по-интересното е, че парите за изграждането на 60- километровата отсечка не са предоставени нито от европейски програми, нито от еврофондове. 


Откъде, ще се запитате вие, тогава ще се финансира изграждането на магистралата? От нашите джобове.

Също така, фактът, че АМ "Хемус" не се строи с европейски пари, автоматично означава, че строежът й няма да бъде под контрола на европейски институции, които да следят за качественото й изграждане. Контрол над строежа ще има само и единствено Агенцията за пътна инфраструктура.

Прекрасно.

Каква равносметка можем да извадим от дотук написаното?

Че няКОЙ ще получи доста големи бонуси, преди Коледните и новогодишните празници. Бонуси, извадени от джобовете на народа.



Ванина Дончева, No-comment.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар