Зима

Зима
Пролет

28 декември 2015 г.

Дават милиони, за да държат децата в училище

Безплатни учебници до края на средното образование за бедните ученици и за застрашени от отпадане от системата.
 
Това е една от мерките, които са записани в новата стратегия за задържане на децата в училище за следващите три години. Документът е предложен за обществено обсъждане до 6 януари.

Парите за безплатните учебници ще бъдат отпускани чрез социалното ведомство на общини и училища и са в размер от 11,5 млн. лв. само за следващата учебна година. В момента книги безплатни учебници се получават до гимназиалния курс.

В стратегията са заложени мерки, които ще бъдат финансирани със стотици милиони левове. Сред тях е въвеждането на задължителното целодневно обучение до VII клас, а за безплатните учебници до края на основното образование са заделени 28 млн. лева.

Други 10 млн. лв. са предвидени за агитация сред бедните родители от „социално застрашени групи" да пускат децата си на детска градина още от 3-годишна възраст. Така държавата им гарантира, че малчуганите ще получат социални и образователни навици, както и равен старт в училище. Традиционните подготвителни групи по български език, както и заниманията за по-лесно преминаване от степен в степен - остават. Има куп нови мерки за извънкласни дейности като провеждането на ученически игри за 471 хил. лв., за спорт - 159 хил. лв. и за физически занимания в извънучилищно време - над 1 млн. лева.

Предвижда се и разработването на система за ранно предупреждение за отпадането на ученици, която да заработи първо в Северозападна България. Това е тест, който ще покаже на учителите дали имат „проблемни деца" и как могат да ги задържат в класните стаи. За тях освен подкрепящи занимания, ще има и такива по интереси и развитие на творчеството. Предвижда се и ранно кариерно развитие, така че да получат и диплома за завършена степен, и занаят. Други 25 млн. лв. са заделени за следващата година за лица над 16 години, които са напуснали училище в някакъв етап от обучението си.

Близо 12 на сто от учениците в България напускат училище, преди да го завършат. За съжаление с всяка година спада възрастта на отказалите се от знания.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар