Зима

Зима
Пролет

4 декември 2015 г.

Санкцията като път към прогреса

Винаги като се върнем от някоя богата страна, се чудим как там улиците са чисти и фасадите на кооперациите не са олющени.
 
И тайната за това не се крие нито в манталитета на тамошните коренни жители, нито в мерака им за работа. 

Чисто и просто там санкциите са големи, и най-важното, прилагат се безотказно.

Преди години мой познат, заселил се в голям град отвъд океана, се бе върнал през лятото и ми разказа как американците са го научили на ред. Спрял той на един светофар с колата и докато чака си изхвърлил пепелника на асфалта. На следващото кръстовище обаче го застига полицейски патрул, слагат му белезниците и го водят при съдията. Онзи с тогата удря с чукчето и му налага глоба от 1000 долара. Познайте дали след това нашенецът е посмял да повтори изпълнението си.

Някои ще кажат, че всичко все пак опира и до домашно възпитание и може би ще са прави. Но само донякъде. Все пак санкцията дава по-бърз резултат.

От години си говорим за пестене на енергия, саниране на сгради, но засега само със стимули сме я докарали до под кривата круша. Стотици хиляди панелки и други стари сгради чакат да бъдат обновени, въпреки даваната пълна субсидия и от държавата и по европроекти. 


В повечето от напредналите страни има стандарти за енергийна ефективност и с тях се съобразяват всички. Тарикатите, които не го правят си плащат солено. Въпреки че сме най-бедни в ЕС, сме рекордьори по разхищение на енергия и използване на неекологични горива за отопление. У нас дори в центъра на София все още я караме на дърва и въглища, та какво остава за малките селища.

От почти 5 петилетки у нас има приета наредба за техническите паспорти на сградите. В нея обаче някой, волно или неволно, е забравил да предвиди санкции. И сега само новопостроените сгради се пускат в експлоатация, сдобивайки се с документа. За старите сроковете бяха няколко пъти удължавани. Този път чак за края на 2022 г. 


И това обаче едва ли ще накара съсобствениците в кооперациите да се размърдат и да наемат фирма, която да провери сградата и да им изкара технически паспорт. Уредилите се да ги санират по безплатните програми ще го получат гратис, но останалите трябва да се опират на собствените сили. Или да чакат да им дойде редът за субсидията.

На Балканите някои залагат не само на моркова. В съседната Хърватска, която влезе след нас в ЕС, явно повече държат на дисциплината. Сигурно, защото някога са били част от Австро-Унгария. Та там от миналата година не можеш да си продадеш жилището, ако то няма енергиен сертификат. От догодина без такъв документ няма да се позволява и да се дава под наем. Цената на документа е от 110 до 320 евро, но санкциите за липсата му са от 6,5 до 12 пъти по-високи.




Васил Нанчев, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар