Зима

Зима
Пролет

27 декември 2015 г.

Три папи, две каки – златни му премиерски уста

Годината не мина без поредица словесни "бисери" от премиера Бойко Борисов по актуалните и често злободневни теми от деня. 

 
Без претенции за последователност или изчерпателност, Dnes.bg събра някои от най-запомнящите се фрази от устата на министър-председателя.

"Три папи са ме галили по главата!", похвали се Бойко Борисов пред британския си колега Дейвид Камерън при посещението му у нас. Видеото с фразата обиколи социалните мрежи и предизвика вълна от не по-малко култови постове.

Оживление настъпи и след премиерските снимки с магнолиите в двора му и с кавказкия вълкодав.

Не по-малко цветни бяха коментарите на Борисов по редица финансови въпроси като цената на билетите за влак, винетките, харчовете за здравето ни и т.н.

"Всички данъкоплатци плащат да се возят по 5-10 души във влак в някои райони на страната", изчисли министър-председателят в началото на годината в парламента, след като стана ясно, че железниците спират 38 пътнически влака.

Борисов се възмути и на протестите срещу ръста на цените на винетките и разясни, че "такава социална държава като България няма друга – навсякъде всичко се плаща и дотира от държавата". "С "Порше"-та на протест, само да запали "Поршето" е изхарчил 12 лева, а за осем лева протестират", ядоса се той и отсече: "Когато искаш да си на жълтите павета, не може таксата да ти е същата като в някое село".

Според Борисов е необходимо да се изградят навици и култура на хранене, заради което се въвежда и данък "вредни храни".

"Министър Москов иска да внуши, че този, който пие ракия, пуши и яде сланина и не желае да има хранителни навици, трябва ли друг да му плати лечението. Идва Коледа и Нова година и вие ще кажете какво става в спешната помощ. Трябва да се изградят навици от ранна възраст. Да напомним на родителите, че ако купуват всеки ден по три сладоледа на детето си, не му правят добро", обобщи министър-председателят.

Премиерът не пожали и кметовете по финансовите теми: "Имате дългове, но не искате вие да си ги съберете в населените места, а искате като дойдете при мен, да ви ги извадя. Не искате да си съберете парите от таксите, защото искате да сте готини, добри, но и ние искаме да изглеждаме така", разконспирира ги той.

По едно време на премиера толкова му дотегна финансовият въпрос, че предупреди министрите си - "допълнителни разходи ще одобрявам и подписвам само с паралелно подписана оставка на министъра, който ги иска".

Годината беше натоварена и откъм външнополитически събития. Още през януари Борисов изрази удовлетворение, че Европейската комисия отчита, че България е на "фронтовата линия" предвид проблемите с "Южен поток" и спрените проекти за АЕЦ "Белене" и "Бургас-Александруполис", от една страна, и от друга – ситуацията по границата с Турция и засиленият бежански натиск.

Безспорно една от темите на годината – бежанската вълна, провокира премиера да обобщи: "В предишния мандат ми се случи най-тежката финансова и икономическа криза. Сега ни се случи едно от големите преселения на народите. Стотици хиляди хора - жени, мъже, деца, бягат от ятаган".

Според Борисов всички са наясно какви рискове крие конфликтът между Русия и Украйна. "Ние с руската страна не сме влизали в такива конфликти, там нашите конфликти са чисто икономически, защото купуваме най-скъпия газ, а иначе дружбата и любовта никой не я поставя под съмнения", коментира той.

Все пак трябва да е ясно, че сме лоялни членове на ЕС и НАТО, макар за никоя държава да не е приятно "да й се разхождат танкове и гаубици на нейната територия".

През 2016 г. ни чакат президентски избори, но темата беше подхваната доста по-рано. Кого обаче лансира Борисов? "Защо не се напънем и не сложим за президентските избори една жена президент. Имаме достатъчно фигури, които можем да обсъждаме“, предложи той по време на общо събрание на Жени ГЕРБ. Опитът да потуши коментарите за разрив с настоящия държавен глава Росен Плевнелиев също не мина много гладко. "В една подобна аудитория само жени, какво да им кажеш", оправда се после премиерът.

Борисов се оплака и че животът му е минал да го питат кога ще става президент. "От 15 години е този въпрос, а дето се вика не ме питат дали няма да искам да изместя Фандъкова. Какво ни пречи!".

Горещият картоф, наречен съдебна реформа, бе подмятан месеци наред, както и знайни и незнайни записи из съдебния живот. Има ли ги, няма ли ги, кой как ги е записвал, даже не се наемаме да коментираме. Обобщи ги Борисов с фраза, която после стана нарицателно: "Аз не мога да забраня особено във фризьорските салони, при маникюристките - всички говорят за мене. Не мога да обръщам внимание на две каки се събрали и си говорят".

Темата за преяждане с власт от страна на Реформаторите пък провокира Борисов да сподели, че постенето не му се отразява добре: "Имам един порок, много обичам да ям. Сега постя от две седмици и е ужас. Нощ не виждам, като съм гладен".

На помощ на премиера често идва народната мъдрост – за всякакви поводи и случаи.

"Ако една жаба я сложите в тенджера с вода на котлона и бавно повишавате температурата, тя ще си кряка докато не умре. Ако я хвърлите в гореща вода - ще скочи веднага и ще избяга. Енергетиката бавно, със знанието на всички, се вареше на бавен огън години наред и се източваше", коментира Борисов ситуацията в сектора.

"С чужди коне трудно се оре", сподели той мъдрост от дядо си по повод това, че министрите сами назначават хората в екипа си.

И за това, че летя до Разград с правителствен хеликоптер за празника на "Лудоорец": "Горчиво съжалих, направи добро, за да изядеш дърво много важи в България".

И макар премиерът Борисов да е автор на едни от най-крилатите фрази в родния политически ефир, щедро дава и съвети в тази посока: "Нашите кандидат-депутати гледаха представление в театъра - "Език мой – враг мой". Много хубаво представление. Препоръчвам го на всички министри, защото това действително е – една изпусната дума, след това… Не че аз не съм го правил, не че не съм бил атакуван, но просто от горчив опит ви го казвам. Дори когато се пошегувате на едно мероприятие, имайте предвид, че стоят хора, които с това си изкарват хляба – да ви анализират, да извличат какви ли не, конспиративни включително, теории след това".

Така е, а на ред в това отношение е 2016 година!

Няма коментари:

Публикуване на коментар