Зима

Зима
Пролет

23 декември 2015 г.

Ахмед Доган не се "е*ава": Русия се завръща, ЕС е слаб, НАТО не е сигурен

Почетният председател на ДПС разкритикува и сближаването на Лютви Местан с партията на Ердоган

"За мен беше гаф тази декларация, г-н Местан. Пентагона няма позиция, НАТО няма позиция. Освен това българинът е много чувствителен на тази тема. Тревожността му има силата на исторически архетип. Ами ако пламне пожар какво правим?! Какво правим, ако пламне пожар, господа… "


Това казва почетният председател на ДПС Ахмед Доган в словото си пред елита на ДПС по повод Нова година. Тържеството се състоя в т.нар. сарай в Бояна - миналия четвъртък. 

Изказването на Доган беше разпространено от пресцентъра на ДПС след като в медиите излезе частична информация, че почетният председател е разкритикувал прибързаната позиция на наследника си Лютви Местан след инцидента със сваления руски самолет от турската армия.

Изказването на Ахмед Доган заслужава внимание заради безспорния му авторитет в средите на ДПС. Неговите тези могат да променят сериозно политиката на движението. Предвид възможностите за влияние на ДПС - включително и (макар и ограничено) върху сегашното управление, евентуална промяна в ориентацията на добре организираната партия е от голямо значение.

За словото на Доган пръв съобщи сайтът 24rodopi.com. В информацията се казваше още, че почетният председател е заявил, че се завръща в политиката след като се оттегли от лидерския пост преди две години и посочи Лютви Местан за свой наследник. В медиите се появиха и предположения, че критиките към сегашния председател от страна на Доган са знак, че на предстоящата през април национална конференция на ДПС Местан ще бъде сменен. Присъствали на събирането депутати отказваха коментар. Само потвърждаваха за речта на Доган и я определяха като "магистрална".

От разпространения от пресцентъра на ДПС текст обаче става ясно, че Доган не е правил заявка за връщане в политиката. "Всички знаете, че съм наблюдател по дефиниция, но явно твърде насериозно съм се приел като пасивен съзерцател. Но това не означава, че ще се върна в политиката!", заявява той. Пред актива на ДПС той говори и за желанието си "с политиката да се занимават хора, които разбират от политика." Така както той не може да пее като Галена, обяснява Доган, така и тя не може да прави политика като него. "Така е устроен светът..."

Освен потвърждението, че родната политика е като чалгата, в изказването си почетният председател критикува политиката на ЕС и НАТО. Говори и, че икономическата и финансовата криза се развива като "политическа криза в планетарен мащаб". Както и, че еднополюсният модел на света не може да остане в този си вид с доминацията на САЩ, а в него все по-голяма роля ще има Русия. В речта на Доган в типичния му стил преобладават чуждиците, има и лирически отклонения, както и напътствия за развитието на ДПС занапред, както и доста свободен език. Например, за да подчертае, че има отворен портал за морфичен резонанс, той натъртва, че не "се ебава" . Опитахме се да извадим няколко от акцентите в нея:

Ще има ли изобщо ЕС?

Доган казва, че "за пръв път е сериозно притеснен" за ЕС. "Тревожно е, че Европейския съюз и страните членки първо не знаят какво да правят, второ, ако правят нещо, го правят съвсем формално и трето - ако решат "да се освободят" от евроидеята и евростратегията за интеграция, не знаят как да го направят и какво следва след това", заявява почетния председател на ДПС. Според него ЕС в момента няма дълбока мотивация за развитие. "Дори, мисля, че няма мотивация и за запазването си", смята Доган. И изброява, че в ЕС всичко се прави инерциално, няма необходимия за развитието си инвестиционен ресурс, не са добре нещата и на равнище властови капацитет.

Доган не обяснява дали има визия какво точно да се случи, освен че поставя под съмнение стабилността на евросъюза. Интересното е, че той набляга на фактът, че Брюксел има само някакви си 120 млрд. за интеграция, които били по-малко военния бюджет на САЩ. Това е интересно твърдение с оглед на това, че ДПС е един от основните радетели на усвояването на тези средства. Ако и 120 млрд. на година са малко, въпросът е колко са достатъчни за почетния председател.

НАТО адекватно ли е?

Доган е на мнение, че започналата преди 6-7 години икономическа и финансова криза "мимикрира" и се развива към "политическа криза в планетарен мащаб". "Еднополюсният модел на света не може да остане в този си вид с категоричната доминация на САЩ. Китай се развива много сериозно и агресивно. И, разбира се, Русия. И това се случва на фона на пасивната политика на ЕС... Утвърждаването на Русия е необратим процес. Русия ще направи всичко възможно тази линия да продължи и, ако е необходимо, дори силово.", заявява Доган. И съветва съпартийците си да наблюдават процеса на утвърждаването на Русия. "От тази гледна точка бихме задали въпроса за НАТО – адекватна  система за отбрана  ли е? Аз само ви съветвам - не приемайте нещата инерциално,  като блуждаещи политически клишета в нашия динамичен свят.", казва почетния председател на ДПС.

От една страна това може да означава, че Ахмед Доган е сериозно загрижен за отбранителните способности на Северноаталантическия алианс и препоръчва съпартийците му да се борят за тяхното укрепване. Но от друга, изказването звучи и като съвет ДПС-актива да се огледа и за друг геостратегически покровител на България.

Турция може да породи криза на Балканите

Доган смята, че освен Русия и Турция иска да намери новото си място в световния ред, което според него може да породи много кризи на Балканите и в Европа. "Новото препозициониране в целия регион е толкова сложен и подмолен процес, че на този етап трудно могат да бъдат предвидими последиците. Само едно камъче може да обърне каруцата на стабилността в международен мащаб", заявява почетният председател на ДПС. Според Доган заради това България се намира в разкрачен стоеж – от една страна желанието на Турция и Русия да намерят мястото си в новия световен ред и неяснотата на ЕС по отношение на идентичността си и какво иска. "И можем да бъдем жертва, като пушечно месо, на тази криза. Само си представете потенциалния конфликт между Русия и Турция", заявява Доган. И продължава: "За мен беше гаф тази декларация, г-н Местан. Пентагона няма позиция, НАТО няма позиция. Освен това българинът е много чувствителен на тази тема. Тревожността му има силата на исторически архетип. Ами ако пламне пожар какво правим?! Какво правим, ако пламне пожар, господа… Ние сме  в периметъра на потенциални военни действия… Или мислите, че това не е възможно?!  Аз не искам България да се превърне в жертва, не желая  нашия електорат да бъде разменна монета за каквото и да е. Не искам!"

Лидерът на ДПС Лютви Местан прочете декларация в защита на Турция за сваления руски изтребител Су-24 на 26 ноември, два дни след като стана инцидента. В нея той посочи, че противодействието срещу "Ислямска държава" следва да се извършва при стриктна координация между всички страни-участници и при стриктно спазване на международното право, а участието във военни действия срещу "Ислямска държава" не може да преследва като съпътстваща цел режима на Башар Асад. "Позицията ни отразява идентичността на ДПС като последователна евроатлантическа партия на България", заяви тогава Местан.

Още на 24 ноември вечерта, часове след свалянето на руския изтребител, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг излезе с обща позиция на организацията, че тя е солидарна с Турция и подкрепя териториалния й интегрирет като страна-членка на алианса.

Критиката е интересна, не само заради удара срещу Местан. Отношенията на Ахмед Доган с турския политически елит никога не са били топли. Дори напротив, при посещения на турски политици у нас, той често беше избягван. Последно лидерът на ДПС Лютви Местан беше в Турция преди изборите там в началото на юни по покана на министър-председателя на Ахмед Давутоглу. Той беше и гост на Ердоган, когато беше избран за президент преди една година.

ДПС да се поднови

Освен за прибързаната подкрепа за Турция, Доган отправя и още съвети към лидера на ДПС, без да се обръща конкретно към него. "Колеги, всеки да прави това, което разбира, а не това, което му е внушено да прави или му е наложено да прави. В това сложно време нещата така може да се объркат, че да си създадем проблеми  за години напред. ДПС не може да се създаде отново. ДПС трябва да се поднови, но не може да се подмени. Дори с подкрепата на съседни държави…", казва почетният председател на ДПС, вероятно намеквайки за все по-топлите връзки на Местан с партията турския президент Реджеп Ердоган.

"Подновяване" беше разчетено като директна присъда срещу Местан. Дори един от кафевите сайтове, свързани с Делян Пеевски за кратко публикува новина, че лидерът на ДПС е подал оставка. Новината обаче стоя само няколко минути и беше свалена. По-късно там се появи анализ за визионера на прехода, който"е надраснал пределите на бутафорната българска политика изразяваща се в размяна на двулични реплики, предателства и лакомия за власт".

Словото на Доган пред елита на ДПС завършва с  призив на почетния председател за обща молитва за новата 2016 г. : "Господи, не ми давай повече, отколкото мога да понеса."


Ахмед Доган на последната си публична поява по време на конференцията на ДПС преди две години, когато предаде лидерския пост на Лютви Местан



 Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар