Зима

Зима
Пролет

1 декември 2015 г.

Кака Янева към кака Ченалова: Службите са си на ДПС

Нова порция записи на "двете каки" за малко да потъне в новинарската сензация на деня "има бомба-няма бомба на летището"

Службите представляват "последния бастион" на ДПС, а бившите главен секретар на МВР Светлозар Лазаров и шеф на ДАНС Владимир Писанчев са били назначени от същата партия. 


Това става ясно от думите на Владимира Янева от поредната серия записи от скандала "Две каки си говорят", публикуван в сайта Биволъ.

В изтеклия разговор Владимира Янева отбелязва, че именно защото Лазаров и Писанчев са били назначения на ДПС, Бойко Борисов е отказал те да бъдат отстранени, въпреки че имената им също бяха свързани със скандала "Червей".

Сайтът capital.bg припомня, че в началото на март тази година тогавашният вътрешният министър Веселин Вучков поиска отстраняването на двамата чрез промени в Закона за МВР, които бяха отхвърлени от парламента. Впоследствие Вучков подаде оставка, която предизвика протести в негова подкрепа, а малко след това Писанчев и Лазаров го последваха по искане на Борисов.

Владимир Писанчев беше назначен като компромисен вариант за шеф на ДАНС, след като първоначалния избор за поста – депутатът от ДПС Делян Пеевски – предизвика масови протести, продължили  през по-голямата част от управлението на кабинета "Орешарски". След като беше заменен от Димитър Георгиев, Писанчев беше назначен за консул в Солун.

Записът изтече в деня, в който на летище София протече зрелищна операция на антитерористичното звено на МВР, при която не беше намерени никакво взривно вещество или устройство, но новината със сигурност се превърна в главна за всички медии.

Записът излиза и ден преди поредното заседание в съда по разработката "Червей".

За свидетели по него за призовани вътрешният министър Цветлин Йовчев, както и самите Лазаров и Писанчев. 


Йовчев е призован, тъй като от разпитите до този момент стана ясно, че е звънял на шефовете на областните дирекции на МВР, за да ги увещава да оказват пълно съдействие на Тодор Костадинов - заподозрян за източване на базата-данни на МВР. 

Владимир Писанчев пък е призован, тъй като е бил шеф на ДАНС в инкриминирания период. В предишните заседания стана ясно, че той не е издавал заповед на Специализираната дирекция "Оперативни технически операции" за прилагане на въпросните СРС. Обяснението за това на Тодор Костадинов тогава е било, че бил на пряко подчинение на Йовчев и заповед от страна на Писанчев не била необходима.

Председателят на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков също е призован като свидетел. Оглавяваното от него бюро първоначално изготви доклада, който констатира нарушенията, извършени от Владимира Янева при безконтролното прилагане на СРС.

Неговото име също протече в "Яневагейт" на два пъти – първият път, че е поискал от ВСС да извърши проверка на Янева по повод доклада, а вторият – че е щял да внася в Брюксел нещо (най-вероятно самия доклад), което неизвестният мъж, който също присъства в разговора, е можел да погледне и да прецени кое да внася и кое – не.

Ето и текстът на изтеклия запис:

Владимира Янева: Мда, той зат'ва е... Службите са си на ДПС
ВЯ: И т'ва е последната…
Румяна Ченалова: Последният бастион.
ВЯ: Ами да. И ако ги пипнат, трябва да скачат на ДПС.
ВЯ: И той, както той, Бойко, зат'ва каза: Ми, те Писанчев и Лазаров много добре си работят, всичко е ОК, няма да ги пипам.



 Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев

Няма коментари:

Публикуване на коментар