Зима

Зима
Пролет

11 декември 2015 г.

Влакът София-Истанбул в... частен двор!

Административен абсурд е на път да спре изграждането на високоскоростната жп линия София-Истанбул.

Нарушавайки всякакви законови изисквания, европейското трасе влезе в частен двор в Пловдив, на метър от къща.

За скандалния казус собствениците са алармирали Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Те са изпратили и жалба до Страсбург, в която обясняват как у нас европроект се изгражда върху частна собственост.

Имотът на двете сестри Антоанета и Смиляна не е отчужден. Преди дни работниците с багера нахлуват в двора им без позволение и разкопават две шахти за оптичните кабели на железопътното трасе. Жените викат полиция.

Разказват пред Нова тв, че строителите ги заплашили с плащане на солена неустойка, ако опитат да спрат багера.

От Националната компания "Железопътна инфраструктура" отричат да са бутали оградата и да са влизали в частния двор. Според тях всички действия на работниците са били законни.

В спора се намеси и общината. Дворът на двете сестри е законен, но новата ограда - не, защото нямали разрешение да я издигнат, след като работниците бутнали старата. Това твърдят от местната администрация.

Хората, чиито къщи са до новото железопътно трасе, сигнализират и за друг проблем. Линиите се изграждат нависоко, така че при всеки дъжд наклонът изпраща водата директно в домовете им. Освен това трасето се строи на метър от къщите им. Части от тях вече са напукани от вибрациите на тежките машини.



Няма коментари:

Публикуване на коментар