Зима

Зима
Пролет

22 декември 2015 г.

Борисов, член първи

Ако си послушко, мърдаш с ушички, гризкаш – каквото ти дадат, благодарен си, мълчиш и държиш снимка-календар на Борисов на бюрото си – всичко е наред...
 
Едва що се заговори за предсрочни избори и незабавно се намериха прогностици, които да кажат, че ГЕРБ и Бойко Борисов ще имат пълно мнозинство. 

Сред тях е дори зам.-председателят на Движение "България на гражданите" Найден Зеленогорски. При разпадане на Реформаторския блок и предсрочни избори ГЕРБ ще има абсолютно мнозинство, каза той. Това е толкова вярно, колкото и прогнозите на врачката на Берлускони.

Значи, ГЕРБ достигнаха своя първи и последен пик, явявайки се за първи път на парламентарни избори – през 2009-а, когато спечелиха 39.72% от гласовете и за тях гласуваха близо 1.7 млн. български граждани, осигурили им 117 депутата. Почти същият брой избиратели подкрепиха Росен Плевнелиев и Маргарита Попова, издигнати от ГЕРБ на президентските избори две години по-късно, през 2011 г.

Две години по-късно, през май 2013-а, избирателите на ГЕРБ надхвърлят с малко 1 милион, а депутатите им са 97 – и партията е в опозиция. При приблизително същия брой гласове година по-късно народните представители на ГЕРБ в 43 НС са 84 – и партията на Борисов управлява в коалиция с още три, гласувайки с #КОЙто може за каквото й се хареса.

Електоралната мощ на най-голямата партия в България отслабва, макар премиерът да си дава здравето, за да сме стабилни. Извън шегите – напъните на ГЕРБ да слее ведно партийните решения с тези на държавата – в интерес на частни интереси на партийния авангард, няма да се увенчаят с добро. Най-малкото с абсолютно мнозинство в парламента.

Преди четири години Синята коалиция, тогава опозиция на ГЕРБ, съобщи, че областният шеф на ГЕРБ във Велико Търново одобрява проекти на областната пътна агенция. И представи документи, от които беше видно, че под предложението за включване на участъци от републиканската пътна мрежа за проектиране през 2011 г. подписът на местния първи партиец е преди парафа на пътния шеф.

Борисов се разпореди тогава да бъде уволнен шефът на областното пътно управление във Велико Търново Емил Кълчишков. Но партийният координатор не пострада. Смениха го на следващата година, но поради партийни си причини.

Самият партиен лидер на ГЕРБ и премиер дава "пример" как без неговата намеса и одобрение не е възможно да се случи нищо в държавата. Обяснението ни е подсказано – поради неспособност и некадърност на останалите да се справят. Какво да очакваме от човек, чийто пътеводител е лидерът на тоталитарна България Тодор Живков.

Примерът, разказан от лидера на ДСБ Радан Кънев в "Шоуто на Слави" – как кандидат за шофьор на градски автобус във Варна е бил принуден да се запише в управляващата партия, не е единичен случай. Слабата икономика, овладяването на лостовете в държавата, неспирното назначаване на чиновници на принципа на партийната вярност, а не на принципите на професионализма, доведоха до една армия от верни, лоялни кариеристи.

Както преди 1989-а беше известно, че без партийни протекции – и гаранция от Държавна сигурност, не можеш да направиш кариера в държавната администрация, дипломация, икономика, така и сега това е с пълна сила. В икономика, където преобладаващата част от активите са в частни ръце, зависима главно от "горещи пари" и емигрантски транзакции, но не и от дългосрочни инвестиции.

Ако си послушко, мърдаш с ушички, гризкаш – каквото ти дадат, благодарен си, мълчиш и държиш снимка-календар на Борисов на бюрото си – всичко е наред. Ако ли не, ще бъдеш опраскан.

Член Първи от известната като Живковa конституция, приета през 1971 г.:

(1) Народна република България e социалистическа държава на трудещите се от града и селото начело с Работническата класа.

(2) Ръководната сила в обществото и държавата е Българската комунистическа партия.

(3) БКП ръководи изграждането на развито социалистическо общество в Народна република България в тясно братско сътрудничество с Българския земеделски народен съюз.



Ureport.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар