Зима

Зима
Пролет

3 декември 2015 г.

"Джингъл белс" от данъкоплатците

Ще отидат ли планираните рекордни харчове през декември отново за асфалт и бетон, порочни субсидии и държавни заплати

Отново идва Коледа и данъкоплатците отново се стягат да метнат чувала с подаръци. 


Преди две седмици данни от международно проучване на агенция IPSOS показаха, че една пета от българите на възраст между 18 и 65 години,  т.е. активната част от населението, взимат заем за коледни подаръци - средно 336 лева. Но ако останалите 80 процента си мислят, че не го правят, жестоко се лъжат.

Миналата година по същото време и едните, и другите безропотно се нагърбиха с 3 млрд. лева заем за гарантираните влогове във фалираната по формулата "куче влачи рейс" КТБ. Хората в активната възраст у нас грубо са около 3 млн. души, което означава, че всеки е теглил по 1000 лв., за да осигури спокойствието на допусналите това да се случи, което си е ценен подарък, а такива в етапите на аферата  КТБ ще има и  още.

Сега предколедно през декември, във връзка и с актуализацията на бюджета за тази година, правителството се кани да разпредели  рекордни средства от данъкоплатците - в България и останалите от ЕС. Същественият въпрос е за какво ще отидат предстоящите ударни харчове.

И без да разполагаме с детайлната им разбивка, можем да предположим, че ще са по отъпканите пътеки  - към стотиците държавни  ведомства, предприятия и структури, както и към групата корпоративни абонати за лъвския пай от еврофондовете.

Най-невероятното, което може да се очаква, е да бъдат вложени в политики и дейности, които биха подпомогнали развитието - на икономиката и на човешкия потенциал.

"Дадохме 185 млн. лв. повече за МВР (от които 120 млн. за персонал - бел. ред.)", обясни преди няколко дни от първо лице премиерът, сякаш за актуализацията министрите и депутатите са бръкнали в собствените си джобове.

Допълнителните пари към вътрешното министерство от години текат като от спукана бюджетна тръба. В сряда, докато правителството му отпусна още 800 хил. лв., за да няма заседание без такава точка в дневния ред, парламентът пък одобри стартовите 1 млрд. лв. само за 50-хилядния му персонал през 2016 г., след които ще започнат традиционните извънредни трансфери.

При незабележимите нито във всекидневието, нито в съдебните зали резултати от дейността на МВР това си е реален и повече от щедър подарък от данъкоплатците.

Общият проблем с растящите бюджетни разходи е, че начините, по които се влагат парите от данъците, не носят добавена стойност, а се превръщат основно в асфалт и бетон, неефективни субсидии и държавни заплати плюс разноските по всичките знайни и незнайни корупционни схеми..

Това на свой ред бетонира ниския стандарт на живот в страната, далеч под средния за Европа, както и демонстративно високия - далеч над средния за Европа, на най-облагодетелстваните от тази политика.

Ластикът "дефицит-дългове-дефицит", с който в последните години се връзват бюджетите, се опъва до все по-опасни равнища, но не личи това да буди тревога у  някого.

Изглежда, че единственото, което плаши властта, е да не намалеят парите от европейските данъкоплатци. Щом дори при хипотетично допускане, че това може да се случи (за сметка на разходите за сигурност на ЕС) премиерът нарежда на кметовете "Вдигайте данъци и такси!", не е трудно да си представим какво би последвало едно реално свиване на падащите като от небето еврофондове.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар