Зима

Зима
Пролет

15 декември 2015 г.

И Масларова бе оправдана

Тя бе обвинена, че като министър, с още няколко човека, е присвоила 11 милиона лева
 
Софийският градски съд оправда бившия министър на труда и социалната политика Емилия Масларова.

Тя бе обвинена, че като министър, с още няколко човека, е присвоила 11 038 405,55 лв. при отпуснати 18 805 006,76 лв. за строителна и ремонтна дейност на административната сграда на министерството в Стара Загора.

Присвоената сума е в особено големи размери, тъй като надвишава повече от 45 000 пъти размера на минималната работна заплата за страната.

Решението може да се протестира от прокуратурата пред Софийския апелативен съд.

Само преди дни от прокуратурата поискаха тя да лежи 10 години зад решетките, защото според обвинителния акт тя, семейният й приятел Венцислав Драганов и още четирима души, сред които и някогашният гл. секретар на социалното министерство Иван Пенев, прибрали парите от отпуснати близо 19 млн. лв. за реконструкция на сградата.

Делото влезе в съда още през 2010 г., но бе "замразено" заради отпуск по майчинство на съдия Димитрина Ангелова. По-късно отново спря, тъй като подсъдимият Пенев получи инсулт.

"Съдебният процес срещу мен е една цинична лъжа", бяха последните думи на Емилия Масларова, преди да чуе каква присъда и отсъждат.

Прокуратурата веднага бяви, че не е съгласна с оправдателната присъда и коментира, че ще я протестира пред по-горната инстанция.

Обвинителят Калин Софиянски не е съгласен с довода на съда, че няма извършено никакво престъпление. Според него може да се коментира по-лека правна квалификация.

С оправдателната присъда съдът вдигна всички обезпечения, наложени на подсъдимите. Ще им бъдат върнати и всички средства, които те са внесли като парична гаранция до момента.

Прокуратурата има двуседмичен срок, за да протестира оправдателната присъда пред Софийския апелативен съд.



Няма коментари:

Публикуване на коментар