Зима

Зима
Пролет

7 декември 2015 г.

Михаил Саакашвили обвини някои от украинските олигарси в корупция

Като най-тежки случаи губернаторът на Одеса посочи Ринат Ахметов и Игор Коломойски

Ръководителят на областната администрация на Одеса и бивш президент на Грузия Михаил Саакашвили обвини някои от най-известните и богати украински бизнесмени в корупция, предаде РБК. 

В реч пред антикорупционен форум Саакашвили заяви, че страната може да загуби 5 млрд. долара заради корупционни схеми, съобщи Лига „Новости".

Като най-тежки случаи губернаторът на Одеса посочи Ринат Ахметов и Игор Коломойски, депутатите от „Народен фронт" Николай Мартиненко и Андрей Иванчук, както и олигарха Дмитрий Фирташ. Саакашвили посочи, че техните престъпни действия биха били невъзможни без участието на премиера Арсений Яценюк.

По време на речта си бившият президент на Грузия заяви, че в престъпните схеми участва и „националната банка, правителството и партийните лидери", съобщи „Интерфакс". По думите му Ринат Ахметов си е осигурил 2 млрд. долара от схеми в железопътния транспорт. Игор Коломойски, който стои начело на финансовата група „Приват" е ощетил страната с 2-2,5 млрд. долара. Правителството пък планирало "да върне" на Дмитрий Фирташ 200 млн. долара.

„Като се имат предвид ситуацията в страната, 300-400 млн. долара могат да свалят правителството", заяви Саакашвили. Той обърна внимание и на други, не толкова мащабни схеми за източване на пари, като обществените поръчки за лекарства, ремонтите на пътища и митници. В заключение губернаторът на Одеса заяви, че ако правителството на Украйна не започне борба с корупцията, това ще доведе до нова революция.

Саакашвили нееднократно е обвинявал известни украински бизнесмени в корупция. В началото на септември той обяви, че правителството на Яценюк работи за интересите на местните олигарси.



ИА КРООС

Няма коментари:

Публикуване на коментар