Зима

Зима
Пролет

6 декември 2015 г.

Инсбрук - диаманта на Тирол (галерия)

Инсбрук, столицата на провинция Тирол в Австрия, е считан за един от най-красивите градове в Европа.
 
Думата "Инсбрук" означава "мост над Ин" и се обяснява с река Ин, която се вие като змия през града. 

Разположен в западната част на страната, в сърцето на Тиролските Алпи, този живописен стар град е смесица от идилична природа и модерни удобства и привлича хиляди посетители както през зимата, така и през лятото. 

Признат като един от най-добрите и престижни ски-центрове на територията на Австрия, Инсбрук е бил на два пъти домакин на Зимните олимпийски игри през 1964 г. и 1976 г. и на Зимните параолимпийските игри през 1984 г. и 1988 г. Освен това града бе избран и за домакин на Първите зимни младежки олимпийски игри през 2012 г. 

Инсбрук е създаден около І-V век върху останките на старо римско селище и за негов баща се смята монах на име Рупорт. През 13 век той вече е оживен и значим търговски център в  Европа и получава статут на град, а през 1363 г. става част от австрийската империя на Хабсбургите. Инсбрук достига своя апогей през 1420 г., когато е провъзгласен за столица на Тирол, а красотата и девствената му природа пленили дори самия император Максимилиян I. През 1805 г. живописното селище попада в ръцете на французите, а малко след това се присъединява към Бавария. През 1815 г., след близо десетилетие, Австрийската империя си го връща отново.

Още с падането на първия сняг, запалени скиори и любители на зимните спортове се отправят към "перлата на Алпите". Като международно известен ски център Инсбрук е оборудват с модерни спортни съоръжения и притежава едни от най-големите писти. На територията му са разположени няколко ски курорта и от всички има изградени лифтове, които осигуряват лесен достъп до заснежените райони на града. Бобслей, скелетон и пързаляне с кънки също са популярни зимни занимания в планинското градче. 

Освен през зимата, Инсбрук предлага изобилие от дейности и през лятото. Има много места в града, където туристите могат да се насладят на игра на тенис, игра на голф, конна езда, парапланеризъм, пешеходен туризъм, стрелба, плуване, скално катерене и още десетки други занимания. Намиращия се на север от Rennweg обществен парк Хофгартен (Hofgarten) е дом на няколко езера и залесени райони, които са изключително подходящи за разходка.

Инсбрук е богат и на много исторически и културни забележителности и с право се счита за единственото австрийско курортно селище, което има повод да твърди, че е град с минало. Най-забележителния от историческите символи е разположения в хълмовете замъкът Амбрас, свидетелстващ за славната история на града. Още през 10 в. на това място е имало укрепление, но около 100 г. то е било разрушено. Части от основите му обаче са били използване за построяването на сегашния модерен дворец, който от 1563 до 1595 г. е бил резиденция на Фердинанд II. След смъртта му, замъка се наследява от втория му син Карл II, но той го продава на император Рудолф II. 


Днес в красивия бял дворец е изложена най-старата колекция от картини и оръжия на територията на цяла  Европа, а вторият етаж е превърнат в картинна галерия с над 200 портрета. Заслугата за тази уникална сбирка от предмети на изкуството е на Фердинанд II, който още приживе изгражда в ниската част на двореца модерен музей.

Интересни за посещение са също Алпийският зоопарк (Alpenzoo) и Златния покрив. Най-високо разположения зоокът в цяла  Европа (727 метра) е идеално място за цялото семейство и от него се открива отлична панорамна гледка към града и околните планински върхове. Специализиран в планински животни, той е дом на най-голямата колекция в света на планински видове риба и притежава ферма със стари и изключителни породи селски животни. Златния покрив, емблемата на града, е късноготическа тераса покрита с 2657 медни позлатени плочки. Тя е построена по нареждане на император Максимилян I, с цел да наблюдава живота и турнирите, които се провеждали на площада от нея. Днес в сградата се помещава музеят на Хабсбургската династия.  Не пропускайте да надникнете и зад вратите на църквата Хофкирхе, където е мавзолеят на император Максимилян I и бароковата катедрала Сант Якоб.

На няколко километра от Инсбрук, в градчето Ватенс, се намира Музея за кристалите Сваровски. Тематичния парк представлява изкуствен хълм, в който е сътворен един фантастичен свят от кристали, осветяващи подземната пещера. Кристалното царство е проектирано от Андрю Хелър, художник от Виена, посветил работата си на Даниел Сваровски и кристалното изкуство.

Като курортно селище, нощния живот в Инсбрук никога не секва и е доста интересен. Затова допринасят и повече от 25 000-те студенти, учещи в местните университети. За задоволяване, както на техните нужди за забавление, така и на туристите от цял свят, Инсбрук изобилства от барове и нощни клубове, предимно съсредоточени в района зад централната гара. 


Не пропускайте да похапнете и в някое от уникалните местни ресторантчета, които със сигурност ще доставят удоволствие на небцето на всеки посетител. Алпийския град притежава над 200 ресторанти и кафенета, предлагащи всичко - от традиционни тиролски специалитети до екзотична интернационална кухня.

 




Hobyto.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар