Зима

Зима
Пролет

9 декември 2015 г.

Лиляна Павлова: Това не е данък, който не желае, може да не си закупи винетка, може да не пътува

Решението за поскъпването  на винетката е взето окончателно
 
 Регионалният министър Лиляна Павлова не смята, че протестите срещу ръста на цените на винетките са масови и подчерта, че решението за поскъпването няма да бъде променено.

Павлова раздели протестиращите на две групи - "Хора, които справедливо, нормално е да протестират, всяко едно повишение на цена има несъгласие към него, така че приемам тяхното мнение и позиция. Има и такива, които са си регулярно протестиращи по всякаква тема".

Все пак Павлова каза, че всеки има право на протест, но подчерта, че решението за поскъпването е взето.

"Това не е данък, това не е задължение, това е по желание – който желае, може да си закупи от новите стикери, който не желае, може да не си закупи, да не ползва пътищата, това е правото на всеки. Това не е задължителен данък, това не е задължителна такса, тя е доброволна", коментира министърът.

Павлова каза още, че изчисленията показват, че възможността задължителната застраховка "Гражданска отговорност" да се сключва по електронен път, ще доведе до компенсация на разликата в цените. Тя даде пример с поскъпването на годишната винетка, което е с 30 лева – от 67 на 97 лв.

Разделена по месеци, струва 8 лв. на месец. Оскъпяването не е чак толкова голямо спрямо намалението на стойността на "Гражданската отговорност", изчисли Павлова.

Вчера депутатите от икономическата комисия в НС приеха застраховката да може да се сключва онлайн без електронен подпис. Вероятно още тази седмица промените в Кодекса за застраховането ще бъдат гласувани и в пленарната зала.

Разпространението на новите винетни стикери се очаква да започне на 15 декември, а в понеделник те ще бъдат представени на пресконференция. Годишната винетка от 2015 година важи до края на януари 2016 г.

Лиляна Павлова

Няма коментари:

Публикуване на коментар