Зима

Зима
Пролет

22 декември 2015 г.

Голямата лакърдия за парче сланина и пръстов отпечатък

Най-добре би било от догодина НЗОК да плаща за разваляне на черна магия

Здравеопазването у нас преживя повече реформи, отколкото фолк звезда - пластични операции. 


Говоренето за сливане на болници в големи конгломерати, пръстови отпечатъци, парчета сланина и идващи до 2 часа линейки биха изтощили до смърт дори най-здравия и психически устойчив човек у нас. Защото е трудно да се каже колко пъти точно са пренаписани основните нормативни актове в тази сфера.

Само Законът за здравното осигуряване, благодарение на който през 1998 г. се роди Здравната каса, е поправян близо 90 пъти. За по-кратно всички нарекохме последния опит за някаква промяна „Реформата Москов". Някъде прочетох, че една година след началото й роднини и колеги на пожарникаря Олег Гълъбов, получил травма при изпълнение на служебния си дълг, са събирали пари, за да платят нужната изкуствена протеза за раменната му става. Излишно е да се уточнява, че човекът е с редовни здравни осигуровки, а има и застраховка, която за неговата професия е задължителна. Но касата естествено не плаща подобни импланти. Както и за много други неща, защото винаги е в преразход.

Естествено основните заподозрени за разоряването на НЗОК и тази година се оказаха болниците. Надписвали медицински дейности, за да фалират основния платец в този сектор, без в това число да включваме пациентите, които редовно изпразват портфейлите си за изследвания и лекарства. Обхванати от амнезия, всички във ведомството на д-р Москов някак услужливо забравят, че бившият финансов министър Симеон Дянков изпразни обществената касичка, в която всички пускахме по някоя пара за здраве, плащайки си чинно вноските. Хората обаче помнят и затова отказват да си възстановят правата за достъп до здравната ни система. Предпочитат да се осигуряват и да се лекуват в чужбина. И можеш ли да ги виниш?

Нека си спомним само за лавината от умиращи родилки, която периодично разтърсваше страната тази година. Напоследък тя избледня на фона на подарената нова апаратура в някои болници в страната. То не бяха линейни ускорители и високотехнологични рентгенови апарати, то не се рязаха лентички и не ляха котлета с вода за успех. И ако всичко това се забрави с времето, то появата на д-р Петър Москов с футболна фланелка на „Арсенал" при представянето на програмата за опазване на майчиното и детско здраве ще се помни вечно. Както и крилата фраза на премиера Бойко Борисов, че анестезиологът всеки път му пращал таблетки за защита на черния дроб заедно с бутилката уиски заради изгубен от него облог.

За данък „Вредни храни" и допустимите количества сланина и ракия по-добре въобще да не повдигаме въпроса. Ефектът от идеята бе поразителен - деликатесът се изкупи светкавично от страх, че няма да има с какво да се блажи след коледния пост. Проблемът е, че с новата година идват и правилата на Москов за ходене на доктор. Така че „За Бога братя, не яжте и не пийте много", както би казал покойният вече бивш премиер Димитър Попов. Иначе лошо ви се пише!

Истината е, че колкото и пъти да редактираме основните си здравни закони, каквито и отпечатъци за прием в болница да въведем, колкото и болници да закрием, системата ни ще остане все така болна, тромава, с тумори и в кома. 


Вече се чудя дали не е по-разумно НЗОК да плаща за разваляне на черна магия...


Мариана Тодорова,  Vsekiden.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар