Лято

Лято

15 януари 2016 г.

Швейцария взима всичко над 1000 франка на мигрантите

Ако някой си тръгне доброволно до седем месеца, той може да си получи обратно парите
 
 Пристигащите в Швейцария бежанци трябва да предадат на властите всякаква собственост на стойност над 1000 швейцарски франка, за да помогнат за финансиране на издръжката си, предаде Ройтерс, като се позова на радиотелевизионната компания SRF.

SRF показа разписка, която сирийски бежанец получил от властите. Той трябвало да предаде повече от половината пари в брой, останали на семейството му, след като платили на трафиканти да им помогнат да стигнат до Швейцария.

Телевизията показа и уведомителен лист за бежанци, на който пише: "Ако имате имущество на стойност над 1 000 швейцарски франка, когато пристигнете в приемателен център, сте длъжни да предадете тези финансови активи срещу разписка."

Представител на организацията за подпомагане на бежанци "Schweizerische Flüchtlingshilfe" определи това като "недостойно" и каза, че разпоредбите трябва да се променят.

Швейцарските миграционни власти оправдаха мярката, като посочиха, че законът призовава кандидатите за убежище и бежанците да допринасят, когато е възможно, за покриване на разходите за обработването на техните заявления и осигуряваната им социална подкрепа.

"Ако някой си тръгне доброволно до седем месеца, той може да си получи обратно парите. В противен случай парите покриват направените за съответния човек разходи", каза говорителка на Държавния секретариат за миграция.
 

Дания също беше подложена на критики за това, че взема подобни мерки към бежанците.

Няма коментари:

Публикуване на коментар