Зима

Зима
Пролет

31 януари 2016 г.

Бизнес организации смятат, че има картел на пазара на горива у нас

Три бизнес организации смятат, че на пазара на горива в България има картел и настояват
Комисията за защита на конкуренцията да се произнесе по-бързо по този въпрос.


В писмото се припомня, че на 30 юни 2015 г. КЗК започна секторен анализ на пазара на горива, чиято официална цел е да даде детайлна представа за настоящите пазарни процеси във връзка с производството и реализацията на автомобилни горива. 


Организациите настояват да бъде да ускорена процедурата по подготвяне на секторния анализ, съобщава Mediapool.bg.
 

Според Асоциацията на индустриалния капитал, Асоциацията за квалификация на автомобилистите и Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта, България е между страните с най-скъпи горива преди облагане с данъци, такси и акцизи. В същото време у нас са налице най-ниските производствени разходи в сравнение със страните от ЕС и суровините се купуват при борсови цени, еднакви за всички.

Поради тази причина трите организации смятат, че "има изключително сериозни основания да се приеме, че в България действа картелно споразумение за цените на горивата."

"Става дума за стойности като 0.465 евро за литър бензин и 0.473 евро за литър дизел. Наблюденията сочат, че по-високи цени имат само Испания, Дания и Малта за бензина и Ирландия, Португалия, Чехия, Дания и Малта, що се отнася до дизела", аргументират се от организациите.

От друга страна, България е страната с най-малък марж, възлизащ на 0.18 на сто, между най-ниска и най-висока цена на горивата (бензин, дизел и пропан-бутан) сред повече от 100 държави. За сравнение - в Европа страната с най-голям марж е Гърция - с 3.46 процента, а във Франция, Белгия, Португалия, Естония, Финландия и Швейцария маржът е 2.5 на сто, допълват организациите.

В писмото се отбелязва, че констатациите се основават на цените на бензина за периода 19 януари 2015 г. - 25 януари 2016 г. Минималният им размер е 1.04 щатски долара на 25 януари 2016 г., а максималната цена е 1.14 долара на 19 октомври 2015 г. Респективно за дизела минималната цена е 1.01 долара на 25 януари 2016 г., а максималната цена е 1.15 долара на 19 октомври 2015 г., допълват трите организации.

Според тях тези два факта, разглеждани кумулативно, навеждат на много сериозни и основателни подозрения, че пазарът на горивата в България е картелиран и това се отразява по най-неблагоприятен начин на националната икономика и на жизненото равнище в страната.


Няма коментари:

Публикуване на коментар